Ha nem éppen Costa Ricában lenne, hat évre börtönbe vonulna Elena Udrea

Jogerős ítélet született a Bute-gála ügyében, melyben nem csak Udreát találták vétkesnek.
Hirdetés

Az első fokú ítéletet helyben hagyva, jogerősen hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a legfelső bíróság Elena Udrea volt turisztikai minisztert kedden a Bute-gála-perben. A már egy ideje Costa Ricában lapuló Udreát vesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés bűntettében találták vétkesnek. Az ügyészek szerint több közbeszerzési eljárás során a szerződés értékének tíz százalékát kitevő kenőpénzt kért üzletemberektől, illetve az általa vezetett minisztérium

törvénytelenül finanszírozta közpénzekből a Lucian Bute ökölvívó nevével fémjelzett gálát.

Udrea a Facebookon reagált röviden a hírre, hogy jogerősen is bűnösnek találták. Mint írja, vannak még olyan bírók és ügyészek, akik a SRI tábornokainak utasításait és parancsait hajtják végre. 

Az ítélet szerint Udreának csaknem 3 millió euró kártérítést kell fizetnie a turisztikai hatóságnak.

Rudel Obreja volt boxoló, a boxszövetség volt elnöke öt évre vonul a börtönbe. A hírre reagálva szerénytelenül azt mondta: arra számított, hogy felmentik, de Romániában börtönben azokat, akik tettek valamit az országért.

A vesztegetés elfogadásának vádjában bűnrészesnek találták Tudor Breazut, akit három évre ítéltek. Dragoş Botoroagă számára két és fél év felfüggesztett börtönbüntetést állapítottak meg. A turisztikai minisztérium volt államtitkára, Gheorghe Nastasia szintén felfüggesztett börtönbüntetést kapott – összesen négy évet – vesztegetés elfogadása miatt.

Hirdetés

Ugyanabban az ügyiratban, Udrea tanácsadóját, Ştefan Lungut másfél évre, míg Ana Maria Topoliceanut – Udrea barátnőjét –, az Országos Befektetési Társaság volt igazgatóját három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. 

Egyedül Ion Ariton volt minisztert mentették fel a hatalmi visszaélésben való bűnrészesség vádja alól.

Áprilisban Udrea azt állította, hogy politikai menedékjogot kapott, de a román hatóságok szerint egyelőre csak kérvényezte ezt a státuszt, ezért egyelőre ideiglenesen, a kérelem elbírálása idejére élvez védelmet. A politikus azért hagyta el az országot, mert állítása szerint nem volt része méltányos jogi eljárásban. Udrea arról is tájékoztatott, hogy állapotos, és hamarosan egybekel a gyermeke apjával.

 

Hirdetés