Hiába nem kért bocsánatot Iohannis, Magyarország feloldja az időkorlátot a határon

Most már a nap 24 órájában mehetnek spárgát szedni nyugatra a romániaiak.

Hirdetés

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter romániai látogatása nyomán Magyarország feloldja a magyar–román határátkelőknél az időkorlátot, így a Nyugat-Európába tartó románok a nap 24 órájában beléphetnek a szomszédos állam területére, és használhatják majd az ott kialakított tranzitfolyosót.

Magyarország annak ellenére hozta meg ezt a döntést, hogy Klaus Ionapotchivanoc Iohannis nem kért bocsánatot a magyarokat Erdély ellopásával vádló, habzó szájú nyilatkozatáért, amelybe – még a román politikában is példátlan módon – nem átallotta belekeverni a magyar miniszterelnököt, Orbán Viktort sem.

Korábban Magyarországra hétköznapokon csak reggel 7 és éjjel 1 óra között léphettek be a nyugatra tartó románok. A román hatóságok eddig is a nap 24 órájában beengedték az országba a nyugatról hazafelé tartó honfitársaikat.

Ludovic Orban persze a magyar és a román külügyminiszter-találkozó (egyetlen) sikereként adta el a fejleményt pénteken, de tudni kell, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is az időkorlát feloldására kérte Szijjártót, és mivel román részről még csak egy nyamvadt bocsánatkérés sem érkezett az utóbbi időszak magyarellenes politizálásáért, az egész inkább csak a magyar fél nagyvonalúságán múlt.

Hirdetés