Hétvégi „lazítás”: csökkentek a járványszámok, de azért ne igyunk előre a SARS-CoV-2 bőrére

Az intenzív osztályokon viszont továbbra is sok beteget kezelnek. Sajnos.

Hirdetés

Aki gyakran nézegeti a járványszámok alakulását, hozzászokhatott ahhoz, hogy a hétvégéken zuhannak egyet, mivel ilyenkor szombaton és vasárnap kevesebb tesztet végeznek országszerte. Ennek megfelelően a múlt hétvégi adatsorok is a papírforma szerint alakultak. Vasárnap már csökkenést jeleztek az illetékesek (1145 új eset), hétfőre pedig 1000 alá zuhant az új megbetegedések száma.

A hétfői hivatalos adatok 779 új megbetegedésről szólnak: olyan emberekről van szó, akiknek korábban egyetlen pozitív tesztjük sem volt. Az újrateszteléseknél 326 beteg esetében igazolták vissza a fertőzés jelenlétét.

És persze, hogy kevesebb esetről érkezett jelentés, ugyanis kevesebb tesztet végeztek az elmúlt 24 órában: összesen 6607 tesztről beszélünk, ebből 4738-at a járványügyi protokoll alapján, 1869-et pedig saját kérésre. Jó, de ha megnézzük az aktív betege arányát, akkor kiderül, hogy 11,79%-ról van szó, ami nem csekély, főleg annak fényében, hogy az említett az arány vasárnap 8,2%, szombaton, 6,3%, pénteken pedig 5,75% volt.

Az intenzív osztályokon kezelt betegek száma 476. Ez a szám továbbra is aggasztó, főleg a román egészségügyi rendszer ingatagságát figyelembe véve.

A halálesetek számát tekintve hála Istennek jobban alakult a helyzet: a péntek 50-es sötét rekord után a hétfői hivatalos adatok 29 halálesetről számolnak be (18 férfi, 11 nő), amelyek valamilyen formában a koronavírus-fertőzéshez köthetők.

Hirdetés

Ami a megyék szerinti eloszlást illeti, itt is a papírforma érvényesül: Bukarest magasan vezet (132 új eset), az élbolyt pedig Prahova, Vrancea, Brassó és Argeș megye alkotja. Figyelemre méltó pozitív megyei adat, hogy az ország öt megyéjében nem volt egyetlen új fertőzés sem az elmúlt 24 órában. Ezek a megyék székelyföldiek, partiumiak és bánságiak: Kovászna, Hargita, Szatmár, Szilágy és Krassó-Szörény.

Következtetés helyett: nem érdemes örvendezni, hogy juhú, takarodik már a vírus. Amit viszont érdemes: betartani a pár alapvető higiéniai szabályt. Higgyék el, halmozottan megéri!

Hirdetés