Hazaengedték Băsescut a kórházból, így segíthet csomagolni, miután megkapták a kilakoltatási felszólítást

A jogerősen szekus besúgóvá nyilvánított exállamfő hazatért, hogy költözhessen.

Hirdetés

A jelek szerint nem történt komolyabb baj Traian Băsescu volt államfővel, akit a múlt héten azt követően kellett agyvérzés gyanújával kórházba szállítani, hogy a bukaresti legfelsőbb bíróság jogerősen kimondta: Petrov fedőnéven a kommunista titkosrendőrség, a Securitate besúgója volt.

Băsescut, aki a Népi Mozgalom Párt európai parlamenti képviselője, egy brüsszeli kórházban kezelték, de már ki is engedték, és

csütörtökre virradóra haza is ért

az állami protokollalap által a rendelkezésére bocsátott ingatlanba.

Ahol már nem sokáig maradhat. Egy, kimondottan rá szabott, tavaly elfogadott törvény értelmében ugyanis azon volt államfők, akik esetében bizonyságot nyer, hogy együttműködtek a Securitateval, elveszítenek minden nekik járó állami juttatást a kormányőrség által biztosított testőröktől a hivatali autón át a hivatali villáig.

A kormányőrség és a protokollalap nem is teketóriázott sokat: már az ítélet kimondása után nem sokkal értesítették Băsescut, hogy nem biztosítják a továbbiakban a személyes védelmét, illetve a neki eddig járó állami ingatlant.

Utóbbi esetében 60 napot szabtak meg a kiköltözésre.

Băsescu a beszámolók szerint szemlátomást fáradtan érkezett meg a protokollvillába, ahol azt követően, hogy kipiheni magát, ennek nyomán már nem sok időt tölthet.

Hirdetés

Mint kiderült, felesége már el is kezdett csomagolni, sőt szerdán már költöztetők is érkeztek, hogy zsákokba és dobozokba pakolják a volt államfő és családja dolgait.

Maria Băsescut egyébként meglehetősen megviseli a költözés, mint mondja, már nagyon unja, hogy folyton hurcolkodniuk kell, a jelenlegi már a kilencedik ház, ahova költözniük kellett – és mint most kiderült, nem az utolsó.

 

Hirdetés