Hamvasztás helyett elföldelték a midiai kikötőben megfulladt juhok ezreit – az anthrax kedveli ezt (VIDEÓval)

A tetemek elégetésével megbízott cég mutyizott egyet. Ökológiai katasztrófa lehet az eredmény.

Hirdetés

Ha azt hitte, nem lehet tovább fokozni ezt a sztorit, tévedett.

Még 2019 novemberének végén történt, hogy a Queen Hind nevű teherszállító hajó, a fedélzetén több mint 14 ezer – akkor még – élő birkával a román tengerparton, a midiai kikötőben felborult alig 500 méter megtétele után. Az állatok java része megfulladt, alig pár százat sikerült kimenteni.

Ezt követően a hatóságok három hónapig tököltek, mire tavaly február végén végre sikerült nagy nehezen partra vontatni a birkatömegsírrá avanzsált hajót.

A vizsgálat során persze kiderült, hogy sokkal több állat volt a fedélzeten, mint ami a papírokban szerepelt – vélhetően ez okozta a katasztrófát –, és persze az is, hogy az állategészségügyisektől a vámügyig, a határőröktől a hajó kapitányáig mindenki meg volt kenve.

Aztán eltelt egy év, ahhoz hogy most kiderüljön: a tetemek elhamvasztásával megbízott cég, amelyik súlyos összegeket markolt fel a tetemek elhamvasztásáért, egyszerűen elásta a hatalmas biológiai kockázatot jelentő maradványokat a Tulcea megyei Smârdan határában.

Egyúttal az is kiderült, hogy a vizenyős, mocsaras talajban elásott dögök miatt az anthrax (lépfene) nevű betegség baktériumának spórái 300%-kal nagyobb mértékben fordulnak elő a környéken a megengedett értéknél, ami egykönnyen ökológiai katasztrófához vezethet.

Hirdetés

Az alábbi felvételeket csak akkor nézze meg, ha jó a gyomra, mert könnyen felböffenhet a pacalcsorba.

Hirdetés