Hamut szór a fejére a Romániát vadnyugatnak nevező EP-képviselő, miután Erdélyben megvendégelték töltött káposztával és pálinkával

Guido Reil „a terepen” egészen más világgal találkozott, mint amilyent elképzelt.

Hirdetés

Radikális fordulatot vett Guido Reil német európai parlamenti képviselő, aki októberben még azzal ekézte Romániát a schengeni csatlakozás kapcsán, hogy az ország Európa korrupt és fejletlen vadnyugata, amely nem érdemli meg, hogy felvegyék a belső határellenőrzés nélküli uniós övezetbe.

Reil, aki a jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párt tagjaként az EP-ben az Identitás és Demokrácia frakció tagjaként tevékenykedik, most viedót tett közzé, amelyben hamut szór a fejére, és elnézést kér a románoktól.

A gesztus előzménye, hogy Natalia Intotero volt határon túli románokért felelős miniszter meghívására néhány napos látogatást tett Erdélyben, azon belül is Hunyad megyében, a Zsil-völgyében.

A politikus elnézést kért, amiért számos embert megsértett kijelentésével, és kijelentette:

látogatása során hihetetlenül jó szándékú és vendégszerető emberekkel találkozott.

Mint elmondta, az EP-ben elmondott beszédét a szülővárosában, Ruhrgebietben élő románok – akik közül sokan roma származásúak – viselkedése ihlette, ám erdélyi látogatása nyomán most megváltozott a véleménye.

Szerinte az emberek, akikkel találkozott, szegényebbek ugyan a németországi polgároknál, de mégis gazdagok, mert büszkék a kultúrájukra és az országukra, egy olyan országra, ahol új templomok épülnek, és az emberek szeretik a családjukat.

Hirdetés

Reil szerint a németek közül mára sokan elvesztették ezt a büszkeséget.

Mindennek nyomán bocsánatot kért „a büszke román néptől”.

Reil erdélyi látogatása során többek között egy zsil-völgyi bányába is leereszkedett, de járt a vajdahunyadi várkastélyban és a strázsai üdülőtelepen is.

Nem utolsó sorban pedig megkínálták töltött káposztával, pacallevessel és pálinkával is.

Nem csoda, hogy ezek után gyökeresen megváltozott a véleménye.

Hirdetés