Illusztráció / dw.com

Német képviselő az EP-ben: Románia finoman szólva Európa vadnyugatja, nincs helye a schengeni övezetben

Míg az ország vezetői abban bíznak, hogy még idén csatlakozhatunk a schengeni térséghez, vannak képviselők, akik szerint az uniós tagságra sem vagyunk méltók.

Hirdetés

Az elmúlt években elsősorban Németországon és Hollandián múlott Románia schengeni csatlakozása, de miután augusztusban Olaf Scholz német kancellár is támogatását adta az ország teljes körű tagságához, mindenki biztosra veszi, hogy

még idén megtörténik a várva várt csoda.

Az Európai Unió illetékes testülete, az Igazságügyi és Belügyi Tanács decemberben dönthet, az Európai Parlament ugyanakkor az október 17–20. közötti ülésszakán bocsátja szavazásra az ezzel kapcsolatos állásfoglalását. Csúcsra pörgött a lobbizás: bár a romániai EP-képviselők egységfrontot alkotnak, és láthatóan európai szinten is nőtt az ügy támogatottsága, vannak, akik kifejezetten ellene vannak a csatlakozásnak.

Guido Reil, az Identitás és Demokrácia (ID) képviselőcsoportjának tagja szerdán keményen odapörkölt Romániának egy felszólalásában, azt állítva, hogy az ország még az EU-tagságra sem méltó, nemhogy a szabad közlekedést biztosító övezethez való tartozásra. Kifejezetten sértőre sikerült Reil – állítólag – barátságos szándékú jellemzése Romániáról. Szerinte Európa vadkeletje, mely Bulgáriához hasonlóan nem érdemli meg, hogy az Európai Unió vagy Schengen tagja legyen.

Még Ukrajnában is jobb az infrastruktúra, mint Romániában

– tette hozzá.

Az ülés vezetője figyelmeztette a sértő hangnemre, és indítványozta az Európai Parlament elnökénél, hogy büntesse meg a német EP-képviselőt a megnyilvánulásáért.

Reil egyébként az Alternatíva Németországért (AfD) politikai párt képviselője, amelyet 2013-ban alapítottak, kritikusai jobboldali (szélsőjobboldali) populista és euroszkeptikus pártnak mondják.

Hirdetés

Egy másik német EP-képviselő, Gunnar Beck (szintén az ID képviselőcsoportból) úgy vélekedett, az övezetnek inkább egy reformra lenne szükség, mintsem három korrupt ország (Románia, Horvátország és Bulgária) felvételére, mely

csak növelné a tömeges migrációt.

A román EP-képviselők nem erre számítottak, többen is elítélték az elhangzottakat. Dacian Cioloş például azzal vágott vissza az üléstermet időközben elhagyó Guido Reilnek, hogy ha Románia nem kezelte volna kifogástalanul az ukrán menekültek kérdését a határnál, akkor a német képviselő ténylegesen megtapasztalhatta volna, hogy milyen az igazi vadnyugat.

A schengeni csatlakozás mellett érvelt Klaus Iohannis államfő is az Európai Politikai Közösség Prágában megtartott első ülése előtt: az ukrajnai háború egyértelművé tette az egység szükségességét, márpedig Románia, Bulgária és Horvátország felvétele a schengeni térségbe erősítené az EU egységét. Cáfolta Rareş Bogdan nemzeti liberális párti EP-képviselő elhamarkodott kijelentését, miszerint Románia blokkolhatja határainál az ukrajnai gabonaexportot, ha nem születik számára kedvező döntés.

Sajtóértesülések szerint Hollandia kormányfője, Mark Rutte jövő héten Romániába érkezik, hogy maga is meggyőződjön, milyen előrelépések történtek az előző évekhez képest a csatlakozás érdekében.

Hirdetés