Ha nincs beoltva, jobb, ha el sem indul Görögországba

Ellenkező esetben hazatéréskor nagyon kellemetlen meglepetésben lesz része.

Hirdetés

Javában tombol az idegenforgalmi szezon annak ellenére is, hogy mindeközben a koronavírus-járvány indiai eredetű delta variánsa okozta negyedik hulláma is ugyanezt teszi.

A kettő többek között abban is összefügg, hogy a bukaresti egészségügyi hatóságok árgus szemekkel figyelik a járványhelyzet alakulását a világ országaiban, és annak függvényében, mekkora a fertőzési ráta, színkódok szerint sorolják be az országokat.

Ez nem csupán virtuális kifestőkönyvezésre jó: míg a zöld besorolású országokkal minden oké, addig a sárga és a vörös esetében már korlátozások várják a hazatérőket.

Sárga ország esetében például karanténba kerül az, aki úgy tér vissza, hogy nem oltatta be magát korábban, vagy nem tud felmutatni egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet.

Vörös ország esetében még szigorúbb az eljárás: ha valaki oltatlan, nincs kecmec, jön a karantén.

Az illetékes testület csütörtökön este frissítette a listát, és ez rosszul érinti azokat, akik Görögországba akarnak utazni, vagy már ott vannak.

Hirdetés

Az éppen két hete sárga zónába sorolt országban ugyanis azóta olyan gyorsan terjed a járvány, hogy most vörös zónába került.

Vagyis ha valaki nincs beoltva, akkor csak abban az esetben utazzon oda, ha a szabadságából majd arra is futja, hogy lehúzza a karantént.

Ez amúgy nem csupán hipotetikus helyzet: mi is beszámoltunk róla, hogy Görögország a legnépszerűbb célpont a romániai nyaralók körében, az elmúlt hetekben ellepték az országot, sőt olyan üdülőhelyeken is megjelentek, ahol eddig nem nagyon találkoztak velük.

Hirdetés