Ha Görögországba készül, kerülje el az adathalász hackerek csapdáit!

Merthogy már a Hellászba igyekvőkre is rászálltak.

Hirdetés

Itt a nyár, ami Romániában emberek százezrei számára jelenti azt, hogy kiveszik a szabadságukat, és hanyatt-homlok rohannak Görögországba, mivel képtelenek lennének elviselni azt a szégyent, hogy az ismerősök jó része idén is teletolta a Facebookot az azúrkék görög tengerparton készült szelfikkel, nekik meg csak a Fekete-tengerre futotta.

Mivel azonban Romániában elkezdett népmozgalommá válni a Görögbe való utazás, megjelentek a jelenség vámszedői is: az adathalász hackerek.

A Kiberbiztonsági Incidensekre Válaszoló Országos Központ (CERT-RO) legújabb figyelmeztetésében arra int, hogy mindenki alaposan nézze meg, kinek adja meg az adatait.

A járványhelyzet miatt ugyanis a Görögországba való belépés előtt ki kell tölteni egy online űrlapot, hogy a turista lekövethető legyen.

A hackerek ezt használják ki, a kiberbiztonsági hatóság szerint ugyanis az eredetire hasonlító honlapokat hoztak létre, azzal a céllal, hogy megszerezzék gyanútlan áldozataik adatait.

Például

egy ilyen kamuszájton még az áldozat bankkártya-adatait is elkérték,

holott az eredeti űrlapon nincs ilyen rubrika.

Ha pedig valaki óvatlanul ezen adatait is megadta, akkor előfordulhat, hogy búcsút mondhat a bankszámláján tárolt pénznek.

Ezért aztán nyomatékosan felhívják mindenki figyelmét, hogy legyenek körültekintőek, és kizárólag a hivatalos, https://travel.gov.gr honlapot használják utazás előtt.

Hirdetés

Arról egyébként, hogy a románok már ellepték Görögországot, a helyi sajtó számolt be. A romániai turisták körében eddig kedvelt Halkidiki, Thasszosz, Szamothrakisz, Oieria vagy Kavala mellett már más turistacélpontokat is felkeresnek a Peloponnészosz-félszigeten, főleg Návpliot és környékét.

A helyi Voria című lap szerint

Lefkáda szigetén szinte csak román szót hallani,

de Zákinthoszon és Kefalonián is rengeteg a Romániából érkezett turista.

A kimutatások szerint a 19 milliós Romániából évente mintegy 1,4 milliónyian utaznak Görögországba, a romániaiak körében ez az ország az első számú idegenforgalmi célpont.

A román turisták elsősorban közúton érkeznek, a statisztikák szerint nagyjából 73 százalékuk.

A görög illetékesek szerint a romániai turisták zöme jól szituált, rendszerint 3 vagy 4 csillagos szállást választ, jórészt családdal együtt érkezik, és mindenféle rendezvényen részt vesz, jelentősen fellendítve ezzel a helyi kirándulások, gasztronómia és szórakoztatóipar piacát.

 

Hirdetés