Ha Görögországba készül nyaralni, akkor van egy fontos hírünk az ön számára

A járványhelyzet miatt módosult az ország besorolása.

Hirdetés

Itt a nyár, és itt a szabadságolások időszaka is. Ami azt jelenti, hogy itt van a turistaszezon is.

A gond csupán az, hogy itt van a koronavírus-járvány is, amelynek negyedik, az indiai eredetű delta variáns okozta hulláma egyre több európai országban kezd berobbanni.

Mint ismert, a romániai hatóságok a járvány ottani állapota alapján három – zöld, sárga és vörös – zónába sorolják az országokat. Ennek pedig következményei vannak: a veszélyesebb besorolású országokból érkezőket akár karantén is várhatja.

A listát éppen csütörtökön este frissítették, ennek nyomán az itteniek egyik legkedveltebb nyári célpontja, Görögország az eddigi zöld helyett sárga besorolást kapott, míg a szintén kiemelt turisztikai célpont, Spanyolország, ahol már megint elkezdett tombolni a járvány, pirosat.

Görögország mellett a járvány terjedése miatt még Luxemburg, Gibraltár, Kazahsztán, a Feröer-szigetek és Líbia került sárga besorolásba, míg Spanyolország mellett Portugália, Hollandia, Andorra, Georgia és Malajzia pirosodott be.

Jó hír ugyanakkor, hogy Magyarország továbbra is zöld.

Mindez azt jelenti, hogy ha valaki Görögországba utazik, vasárnaptól hazatéréskor vagy az oltottságát kell bizonyítania, vagy egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet kell felmutatnia – ellenkező esetben karanténba kerül.

Hirdetés

Spanyolország vagy Portugália esetében még szigorúbb lesz az eljárás: csak az oltottakat nem küldik karanténba, a vesztegzár alól még a negatív teszt sem mentesít.

Ez sokaknak lehet rossz hír, Románia ugyanis az EU egyik legkevésbé átoltott országa, a vakcina útján védettséget szerzettek aránya alig 30 százalék.

És az oltakozási hajlandóság még mindig a bányabéka ülepe alatt van: a hivatalos adatok szerint csütörtökön még a 15 ezret sem érte el a beadott oltások száma.

Összesen 14 816 vakcinát adtak be – sovány vigasz, hogy ennek zöme, 9350 első adag volt, vagyis ennyivel nő a védettek száma.

Pedig a mostani országbesorolás és a vörös zónás országokra vonatkozó szabályozás is jelzi: az oltatlanok nem csupán azért kerülnek hátrányos helyzetbe, mert esetükben nagyobb az esélye a koronavírus-fertőzés súlyosabb formáinak, hanem egyszerűen azért is, mert a nem védettek jelentős kockázatot hordoznak – elsősorban a többi oltatlan számára –, ezért egyre több korlátozás éri majd őket.

Hirdetés