Ha minden rosszul megy, jövő tavaszra se tér vissza a „normalitás” és ennek mi magunk vagyunk az oka

Amennyiben nem oltatjuk be magunkat. Egy szakértő már őszi negyedik hullámról is beszél.

Hirdetés

Június elsejétől mindenképpen számíthatunk némi lazításra, hiszen a járványszámok apadnak, és a romániai társadalom egy része azért már be van oltva – hétfő estére lett meg a kétmilliomodik, mindkét oltással beoltott személy. Arról viszont ne is álmodozzunk, hogy visszaáll a normalitás, az még sajnos nagyon is messze van. Erről Răzvan Cherecheș közegészségügyi szakértő, az egészségügyi minisztérium volt tiszteletbeli tanácsadója (ő az aki rövid kis videókban magyarázza el a járvánnyal, oltással kapcsolatos tudnivalókat) beszélt a HotNews videóinterjújában.

Szerinte ugyanis csak egy kiskamasz ragadós álmában lesz meg az ötmillió beoltott Romániában június 1-ére, ahogy azt a kormány tervezte, és amire bőven lenne kapacitás is.

A kiábrándító rögvalóságban ugyanis az oltás elkötelezett híveinek kis csoportja lassan az immunizálódás végére ér, ez már szépen látszik a megcsappant sorokon, a társadalom maradék felét pedig csak nagyon hosszas győzködéssel, tájékoztató kampányokkal, ügyeskedéssel lehet csak rávenni, hogy beadassa a cuccot – a kormány viszont finoman szólva sem a kommunikáció csimborasszója.

Az pedig, hogy a 70 százalékos átoltottságot, vagyis a nyájimmunitást és ezáltal a normalitáshoz való tényleges visszatérést elérjük, az jó ha jövő tavaszra összejön nagy nehezen.

Răzvan Cherecheș azt is mondta, hogy nyáron várhatóan ebben az ütemben „halad majd” a járvány, hiszen nincs elég beoltottunk, hogy jelentős csökkenést mutasson az új fertőzöttek száma.

Hirdetés

Ja és szerinte ősszel „minden bizonnyal” lesz negyedik hullám is, igaz nem lesz olyan durva, mint ez a mostani harmadik volt.

Hát ezek a nem éppen biztató kilátások.

Hirdetés