Persze az illetékesek örömködnek a kétmillió teljesen beoltott miatt, de a boldogsághoz ez még messze nem elég

Hol van még ez attól, amikor a lazítások kezdődnek?

Hirdetés

Ismét csak nagy virtuális ünneplés közepette tudatta a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló testület, hogy újabb mérföldkövet sikerült elérni: hétfő estére már megvan a kétmillió, mindkét dózissal beoltott, tehát teljesen immunizált személy.

Ami óriási eredmény lenne, ha Szlovéniában élnénk, de mivel nem ott élünk, ez Romániában még nagyon nem elég a boldogsághoz: a 2 029 610 két oltás kapó polgár csupán a lakosság 10,51 százalékát jelenti.

Mellettük 1 349 089-en vannak azok, akik még csak az első adagot kapták meg.

Mindez annyit jelent, hogy a lakosság 17,49 százaléka kapta meg legalább az első oltást.

Márpedig ez európai összevetésben nagyon rossz arány, az uniós tagállamok többsége már túl van a 20 százalékos beoltottságon, Magyarország pedig már 40 fölött jár.

És már csak azért sem lehet vele nagyon dicsekedni, mert az illetékesek ismét csak megerősítették, hogy a jelenlegi korlátozások első lazítására addig nem is számíthatunk, amíg meg nem lesz legalább a 30 százalékos átoltottság, ami ötmillió beoltottat jelent.

Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős belügyi államtitkár hétfőn este elmondta, az oltási kampányban sokkal jobban álló országok – így Izrael – példája is azt jelzi, hogy 30 százalék fölött mutatkoznak meg a járvány visszaszorítására tett erőfeszítések első eredményei.

Hirdetés

De az igazi az, amikor már az 50 százalékot is elérték.

Úgyhogy van még mit bepótolni.

Tény, hogy az illetékesek igyekeznek, keddtől például már a háziorvosok is beszállnak az oltási kampányba: 3035 új oltópont nyílik a rendelőikben, ahol ráadásul a Johnson&Johnson vakcinájával oltanak – ennek nagy előnye, hogy egydózisú, vagyis nem kell hetek múlva újabb oltásért visszatérni.

Emellett a védelmi minisztérium kórházaiban is egyhetes oltási maraton kezdődik.

Reményre ad okot az is, hogy a regisztráció nélküli oltás lehetősége is jobban fekszik sokaknak: az autós és mobil oltópontokon is inkább bevállalják a sorban állást ahelyett, hogy az online regisztrációval és időpontfoglalással bajlódnának.

Az igyekezet indokolt is, a kormány ugyanis június elsejére tűzte ki az első lazítások időpontját – de persze ez csak akkor történhet meg, ha addigra sikerül elérni a 30 százaléknyi beoltottat.

Hirdetés