Ha Mihai Viteazul nemzeti hős lesz, az is rossz lesz Iohannisnak, ha nem lesz nemzeti hős, az is

A szocdemek egy látszólag ártatlan kis kulturális törvénytervezettel törtek borsot az Erdélyt féltő elnök orra alá.

Hirdetés

Most épp a PSD dobott egy marék kockacukrot a nacionalista szavazóinak: sürgősségi eljárással terjesztettek a szenátus elé egy törvénytervezetet, amely a román nemzet mártírjává és hősévé nyilvánítja Mihai Viteazult a román nemzet első uniójában játszott szerepéért.

Mihai Viteazult a világon senki nem ismerne fel a hatalmas kucsmája nélkül, de szerencsére mindig rajta van.

A tervezet szerint minden évben május 27-én kéne megünnepelni az ő emlékét (1600-ban ezen a napon egyesült a vezetése alatt először Erdély, Moldva és Havasalföld), az önkormányzatok költhetnek pénzt a közpénzből a rendezvények megszervezésére, a köztévé és közrádió pedig majd műsorokban foglalkozik a témával.

Egy világjárványban egy ilyen törvény nyilván nem annyira nélkülözhetetlen, hogy azt sürgősségi eljárással kelljen benyújtani, a PSD épp csak ki akarja használni egy kis laza szavazatszörfölésre a Klaus Ionapotchivanoc Iohannis által keltett nacionalista bukóhullámokat. Mivel Iohannis sokat szapult nyilatkozatában éppen azt állította, hogy majd a PSD és Marcel Ciolacu fogja eladni a magyaroknak Erdélyt, A legnagyobbik román párt (PSD) és vezére, most egyszerre mutatja be a szavazatpiramis alsóbb fertályának, hogy ők igenis jó románok, másrészt egy lezser nonsalanssal fityiszt is mutatnak Iohannisznak.

2016-ban ugyanis egy, az amúgy PNL-s Crin Antonescu és Teodor Atanasiu által beterjesztett törvénytervezetet, amely Avram Iancut nyilvánítja nemzeti hőssé, Iohannis nagy ejnye-bejnyézve dobta vissza a parlamentnek, az alkotmány szerint ugyanis csak az államelnök adhat ilyen címeket, ez nem törvényi szabályozás kérdése, Iohannis pedig nagyon is érzékeny a hatáskörére.

A képviselőház persze változtatás nélkül küldte vissza a cumót, Iohi pedig kénytelen volt kihirdetni, mert kétszer nem küldheti vissza.

Hirdetés

A mostani helyzetben azonban – amikor Iohannis szász létére nagyobb románnak kívánja mutatni magát, mint amekkora magyar volt Széchenyi – mégsem dobhat vissza egy Mihai Viteazult istenítő törvényt, mert akkor a magyarok tutira elviszik Erdélyt (még Szilágy megyét is).

Ha viszont nem tesz semmit, a PSD lazán megismétel egy olyan alkotmánysértést, amely ellen 2016-ban oly hevesen tiltakozott ő, az akkor még kisebbségi államelnök.

Sakk-matt, boss… ¯\_(ツ)_/¯

Hirdetés