Avram Iancu nemzeti hős és erről most már törvény is van

Hiába ellenkezett Klaus Iohannis, a parlament megszavazta.
Hirdetés

A képviselőház elfogadta hétfőn azt a törvényt, amely „a Román Nemzet Hősévé” nyilvánítja Avram Iancut. Az alsóház ezzel elutasította az államfő kérését, amelyben a jogszabálytervezet újratárgyalását kérte. A törvényt, amelyet Crin Antonescu és Teodor Atanasiu szenátorok kezdeményeztek, 2015 februárjában fogadta el döntő házként a képviselőház, előtte a szenátus is rábólintott.

A jogszabály egyetlen paragrafusa szerint „Az erdélyi románok legnagyobb hőse emlékének tiszteletére Avram Iancu (1824-1872), akinek rendkívüli érdemei vannak a nemzeti jogok és identitás ősi földön történő kinyilatkoztatásában és aki az 1848-1849-es erdélyi román forradalom vezetője volt, a Román Nemzet Hősének nyilváníttatik.”

Klaus Iohannis államfő arra hivatkozva küldte vissza újratárgyalásra a jogszabályt még tavaly márciusban, hogy hogy az alkotmány értelmében kizárólag az államelnök hatáskörébe tartozik a tiszteletbeli címek odaítélése, a így a parlament nem nyilváníthat senkit nemzeti hőssé. Ezeket a titulusokat a kormányfő által ellenjegyzett rendeletek szentesítik, nem pedig a parlament által hozott törvények.

A képviselőház döntő fórum volt ebben a kérdésben.

A törvényes előírások értelmében az államelnöknek jogában áll egyszer visszaküldeni a kihirdetésre megkapott törvényt a parlamentnek újratárgyalásra.

Hirdetés