Grindeanu a halálos vonatbaleset, a rendőrség a gyerekgyilkos apa miatt mentegetőzik, miközben jön a hideg – hírmix

Kegyetlen hétvégénk volt, a hét pedig borús és hideg lesz.

Hirdetés

Aznap reggel esett át műszaki ellenőrzésen a szombat este halálos balesetet okozó mozdony

Szombat este meghalt egy 53 éves hölgy, az állami vasúttársaság (CFR) egyik alkalmazottja a galaci állomáson egy rutinnak számító mozdonycsere közben, azóta a közlekedési miniszter, Sorin Grindeanu először állt ki sajtótájékoztatót tartani hétfő délután 4-kor. De nem ám azért, hogy a tragédia részleteit tisztázza, hanem szemmel láthatóan azért, hogy a saját maga, illetve az általa vezetett minisztérium felelősségét relativizálja. A miniszter azzal védekezett, hogy a CFR belső ügyeibe nem szólhatnak bele, de ők készségesen rábólintottak a forráshiánnyal küszködő vonattársaság minden javaslatára: például elfogadták az összes jegyáremelési javaslatukat – hadd fizessék meg az utasok, hogy immár életveszélyes körülmények között utazhatnak. A miniszter arra is kitért, hogy a veszteséges ágazat szolgáltatásai azért egyre ramatyabbak, mert Románia legalább 20 éve nem vásárolt új szerelvényeket, így a rég elhasznált mozdonyokat bütykölgetik azóta is. A szombati tragédia is ezért történt: a mozdony – amelyet az egyik szerelvényhez akartak csatlakoztatni – fékrendszere meghibásodott, a mozdonyvezető nem tudott lefékezni, így több mint hetven kilométer/órás sebességgel csapódott neki a pályaudvaron várakozó szerelvénynek. A szerelvény első kocsijában két alkalmazott és egy utas tartózkodott, a mozdonyvezetővel együtt mindenki megsérült, egyikük olyan súlyosan, hogy később, a kórházban belehalt a sérüléseibe. Grindeanu most azzal állt elő, hogy átfogó műszaki ellenőrzésekbe kezdenek, sőt a mozdonyvezetők szakmai tudását is ellenőrizni fogják. És mit ad isten: pont ezen a héten pályáztatnak 16 új villanymozdonyra is, és a nemzeti helyreállítási program (PNRR) keretében a CFR is sok pénzt fog kapni. Így aztán a miniszter szerint hamarosan minden jóra fordul. Ehhez persze egy halálos áldozatra volt szükség… Különben a balesetet okozó mozdony aznap reggel esett át műszaki vizsgálaton. Jelenleg is folyik a vizsgálat az ügyben.

Megölte egyéves gyermekét, majd magát is egy férfi, mire a rendőrök intézkedtek

Felakasztotta mindössze egyéves gyermekét egy gyulafehérvári férfi, majd saját magával is végzett, mire a rendőrök a törvényes procedúrát követve, mintegy három órával a riasztás után betörtek a lakásába. A gyermek édesanyja – aki külön élt a korábbi párjától – vasárnapra virradó éjjel valamivel 1 óra után riasztotta a rendőröket, miután aggasztó üzeneteket kapott az apától. A férfi eleinte válaszolt a telefonhívásokra, és azt mondta, hogy a gyermek jól van, de később már nem vette fel a telefont. A helyszínre eleve késve kiérkező rendőrök engedélyt kértek a bérelt lakás Tordán élő tulajdonosától az erőszakos behatoláshoz, ám az megtagadta ezt, mondván, hogy ő majd a helyszínre siet, és kinyitja az ajtót, így végül, mire az egyenruházok behatoltak az ingatlanba, már a gyermeket és az apát is holtan találták. A rendőrség most igyekszik mosni a kezeit, mondván, hogy az apa üzeneteiből nem derült ki egyértelműen, hogy a gyermek életveszélyben van, és a rendőrök egyébként is a jogszabályoknak megfelelően jártak el. A férfi búcsúleveléből az derül ki, hogy ilyen kegyetlenül akart bosszút állni a gyermek édesanyján.

A kellemes tavasz után visszatér a hideg

Erdélyben a hét közepére 3 fokig is lecsökkenhet a nappali hőmérséklet, míg éjszaka komolyabb fagyokra, akár mínusz 5 fokra is lehet számítani. Ezután újabb felmelegedés várható, hétvégére ismét 15 fokra emelkedik a nappali hőmérséklet, majd a jövő hét elején ismét enyhe lehűlés, április 6-ika után pedig újabb enyhe felmelegedés várható. A Bánságban és a Körösvidéken ugyanez a dinamika várható, csak egy kicsit magasabb értékekkel: a nappali hőmérsékleti csúcsok 6 és 16 fok között változnak a következő két hétben, míg a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 4 fok körül lesz.

Hirdetés