Feromonokkal gerjesztenék be a gyászcincéreket a Nagyszeben-Pitești autópálya nyomvonalán

A szexuális vonzalom serkentésére szolgáló kémiai vegyületeket Németországban már használták védett fajok elköltöztetésére.

Hirdetés

Feromonok bevetésével költöztetnék el a Nagyszeben-Pitești autópálya útjában álló gyászcincéreket: az állatokban és az emberekben is megtalálható kémiai vegyületek a szexuális vonzalom serkentésére szolgálnak, és Németországban már használták ezeket hasonló helyzetekben.

Az európai alapok minisztere, Marcel Boloș ezzel kapcsolatosan azt nyilatkozta, hogy Romániának február 23-ig kell megoldási lehetőségekkel előállnia az Európai Bizottság illetékesei felé, akik 2019 decemberében arra figyelmeztettek, hogy visszautasíthatják a Nagyszeben-Pitești autópálya finanszírozását, ha a román kormány nem talál megoldást a sztráda nyomvonalán található Natura 2000-es természetvédelmi területeken élő védett fajok, köztük a gyászcincér védelmére. Az európai alapok minisztériuma által megbízott szakértők jelenleg is Brüsszelben tárgyalnak a lehetőségekről.

Németországban egyébként a stuttgarti vasúti főpályaudvar átalakításakor szembesültek azzal, hogy a beruházás káros hatással van a gyászcincérekre, ezért komoly változtatásokat eszközöltek az eredeti terveken. A feromonok bevetése az egyik legegyszerűbb megoldás – magyarázta Boloș egy interjúban.

Arra nem tért ki, hogy mindez hogyan zajlana, de valószínűleg azt az ivari feromonok csalogató hatásán alapuló technológiát vetnék be, mely során a szakemberek szintetikus úton előállítják az adott faj feromonját, mellyel az úgynevezett feromoncsapdákba csábítják a bogarakat.

Hirdetés

Az interjúban a miniszter arról is szót ejtett, hogy a centenáriumi megaberuházásként törvénybe iktatott Iaşi–Marosvásárhely autópálya megépítése érdekében szükség van egy új vállalat létrehozására. A jászvásári központtal rendelkező majdani cégben  az állam és a helyi közigazgatás is részvényes lenne. A Marosvásárhely–Târgu Neamț közötti szakaszra európai uniós támogatást, a Târgu Neamț–Iași–Ungheni szakaszra kölcsönt igényelnének.

A Brassó és Comarnic közötti sztrádaszakaszt pedig állami költségvetésből valósítanák meg, utólagos EU-s finanszírozással.

Hirdetés