Tényleg a gyászcincér miatt állíthatja le a Nagyszeben-Pitești autópálya projektjét az EU?

A volt szállításügyi miniszter szerint máris felfüggesztették a projekt finanszírozását, a jelenlegi szerint ez nem egészen így van.

Hirdetés

Bár már nem ő a szállításügyi miniszter, Răzvan Cuc nehezen adja át a stafétát, és továbbra is rajta tartja a szemét Románia legfontosabb infrastrukturális projektjeinek alakulásán. Az elmúlt napokban a birtokába került az Európai Bizottság regionális politikai főigazgatóságának egyik levele, melyet Erich Unterwurzacher igazgató a román illetékesnek címzett, és amelyikben a Nagyszeben és Pitești autópálya kapcsán kér kiegészítő információkat a projekt finanszírozása érdekében.

Cuc először azzal riogatott a Facebook nyilvánosságát felhasználva, hogy miközben Ludovic Orban Brüsszelben pózol, az EU megvonta a Nagyszeben-Pitești autópálya finanszírozását egy környezetvédelmi probléma miatt. Vasárnap este – Lucian Bode jelenlegi közlekedési miniszter cáfolata után – Cuc rátett még egy lapáttal. Azt írja, hogy az autópálya környezetvédelmi engedélyét 2018-ban szerezte meg Románia, a JASPERS, azaz az Európai Unió szaktanácsadó testülete pedig nem tett megjegyzést a projektre, és nem kért semmilyen kiegészítő dokumentációt. Facebook-bejegyzésében Cuc azt a benyomást próbálja kelteni, hogy az EU azért függeszti fel a finanszírozási kérelem elbírálását, mert időközben változott a szállításügyi miniszter személye és a román kormány politikai színezete. Magyarán: az EU azért nem ad pénzt, mert már nem ő, azaz Răzvan Cuc a miniszter. A volt tárcavezetőnek egészen biztosan nincsenek önértékelési gondjai… Azt is írja, hogy míg a PNL-kormány titkolni próbálja az igazságot a levélről, addig ő megmutatja a románoknak az igazságot, így teljes egészében közzé tette Erich Unterwurzacher levelét.

Abban igaza van Cucnak, hogy a levélben az EU aggodalmát fejezi ki az autópályának az élővilágra és környezetre gyakorolt hatása miatt, példaként említve a gyászcincért (Morimus funereus), amelyik egy sebezhetőnek nyilvánított bogárfaj. Ezért újabb dokumentumokat kértek, hogy lássák, mit tesz a kormány azért, hogy az építkezések ne érintsék károsan ezt és a többi fajt. Amennyiben a román kormány nem válaszol, a bizottság visszautasíthatja a projekt finanszírozását, szerepel a dokumentumban.

Lucian Bode miniszter az eset kapcsán azt írta, hogy szó sincs arról, hogy leállították volna a Nagyszeben-Pitești autópálya projektjét. Az EU mindössze az észrevételeit küldte el, és tisztázni szeretne pár környezetvédelmi kérdést. Az EU-s szabályok értelmében három hónap áll a rendelkezésükre a felmerült problémák tisztázására. A román tárcavezető máris konzultációba kezdett a környezetvédelmi szakértőkkel és az EU szaktanácsadó testületének tagjaival. Bode ugyanakkor megjegyzi, ahhoz, hogy egy projekt finanszírozását felfüggesszék, először a finanszírozás jóváhagyására van szükség, ami mindeddig nem történt meg. Erről az „apróságról” feledkezett meg – állítólag – Răzvan Cuc.

Hirdetés