Fagypont alá csökkentette Románia diplomáciai kapcsolatait Ausztriával

Nem lesz román nagykövet Bécsben. A döntés a diplomáciában igen barátságtalannak számít.

Hirdetés

Második napja Ausztria-ellenes hangulatban fortyog az ország, miután az osztrák vezetés az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának csütörtöki ülésén leszavazta Románia csatlakozását a Schengeni övezethez.

Csütörtökön Bogdan Aurescu külügyminiszter konzultációra hazarendelte Emil Hurezeanut, Románi ausztriai nagykövetét. A külügyminisztérium szerint ezzel egyrészt azt üzenik, hogy határozottan nem értenek egyet Ausztria viselkedésével, másrészt annak a politikai döntésnek a jele, hogy csökkenteni kívánják a diplomáciai kapcsolatok szintjét.

Az, hogy „konzultációra hazarendelnek” egy nagykövetet, a diplomáciában igen barátságtalan lépésnek számít. Tulajdonképpen azt jelenti, hogy amíg a nagykövet itthon van, Bécsben Romániát csak alacsonyabb diplomáciai szinten képviseli a követség egyik diplomatája. Vagyis a két ország diplomáciai kapcsolatát Románia gyakorlatilag befagyasztotta.

A döntés persze nem végleges, de Bukarest valószínűleg a nagyköveti szintű képviselet majdani helyreállása után (amire vélhetően csak Románia schengeni csatlakozása után kerül sor), sem fogja az égig dicsérni a román–osztrák kapcsolatokat.

Pénteken bekérették a külügyminisztériumba Ausztria bukaresti nagykövetét, hogy közöljék vele: Bukarest határozottan elutasítja és elfogadhatatlannak tartja Ausztria magatartását.

Hirdetés