Durvul a helyzet: bekérették az osztrák nagykövetet a román külügybe a schengeni vétó miatt

Bukarestben nagyon zokon vették, hogy Bécs nem támogatta az országot.

Hirdetés

Miután a román politikumban szinte nem is akadt olyan, aki ne mondott volna valami vaskosat az osztrákokról, amiért a bécsi kormány megvétózta Románia felvételét a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe, Bukarest szintet lépett, és diplomáciai síkon is odacsapott egyet Ausztriának: bekérették a külügybe az osztrák nagykövetet.

A külügy közleménye nem fogalmaz finoman, a hangvétele a diplomáciai nyelvezetben

olyannak minősül, mintha egy kávéházi összezördülés során az egyik fél behúzna egy isteneset a másiknak.

Eszerint tudatták Ausztriával, hogy Bukarest határozottan elutasítja és elfogadhatatlannak tartja Ausztria magatartását, és úgy véli: Ausztria ezzel magára maradt, és önmagát szigetelte el az Európai Unión belül.

A külügy szerint az osztrák vétó teljes mértékben igazságtalan és semmilyen objektív alapja sincs, hiszen Románia végig nyitott volt az együttműködésre, az uniós szervek pedig megállapították, hogy teljesíti a csatlakozás feltételeit.

Az osztrák döntést már csak azért is elfogadhatatlannak tartják, mert a csatlakozás ellenzését először november 16-án jelentették be, miközben két nappal korábban még a támogatásukról biztosították Romániát.

Azt, hogy Ausztria az illegális migrációra hivatkozva vétózott, már csak azért is

elfogadhatatlannak, inkorrektnek és igazságtalannak tartják,

mert az EU határőrizeti szerve, a Frontex adatai szerint Románia nem része a nyugat-balkáni migránsútvonalnak, nincs kitéve migrációs nyomásnak, és nem másodlagos migrációs forrás.

Hirdetés

A külügy szerint az osztrák döntés az európai egységet és kohéziót is negatívan érinti, különösen a jelenlegi háborús kontextusban, és annak fényében, hogy Oroszország folyamatosan megpróbálja megtörni az európai egységet.

A külügy kifejezte tiltakozását Ausztria indokolatlan és barátságtalan magatartása ellen, amelynek

elkerülhetetlen következményei lesznek a kétoldalú kapcsolatokra nézve.

A nagykövetet arról is tájékoztatták, hogy Bukarest határozottan elutasítja az osztrák hatóságok vádjait, miszerint az osztrák vállalatok nyomásgyakorlásnak vannak kitéve Romániában. Ezek az állítások elfogadhatatlanok és nem felelnek meg a valóságnak – hangzott a dörgedelmes figyelmeztetés.

Igaz, ettől Románia még a schengeni övezeten kívül marad.

Hirdetés