Eszméletlenre vertek egy famaffiáról forgató stábot Szucsáva megyében

Húsz individuum baltákkal és botokkal rontott rá két újságíróra és egy környezetvédőre.

Hirdetés

Számtalanszor bebizonyosodott már, hogy életveszélyes vállalkozás ujjat húzni a romániai famaffia helyi képviselőivel, akik üldözőbe veszik és halálosan megfenyegetik az illegális fakitermelés után kutakodó zöld aktivistákat, hazáig követik és családjuk jelenlétében támadnak rá az illetékes hatóságok képviselőire, de attól sem riadnak vissza, hogy lelőjék a velük szembeszálló erdészeket.

A saját bőrén tapasztalta meg ezt csütörtök este két újságíró és egy környezetvédelmi aktivista a Szucsáva megyei Kosna területén, ahol

húsz, baltákkal, feszítővasakkal és botokkal felszerelkezett személy támadt rájuk a famaffiáról szóló dokumentumfilm forgatása közben.

Mindhárman kórházba kerültek, felszerelésüket és felvételeiket gyakorlatilag megsemmisítette a csőcselék.

A rendezőként is tevékenykedő Mihai Dragolea újságíró kollégájával, Radu Constantin Mocanuval együtt érkezett Bukovinába, hogy Tiberiu Boşutar ismert környezetvédelmi aktivista segítségével a Szucsáva megyei illegális fairtás nyomait dokumentálják.

Forgatás közben támadtak rájuk, legalább húszan lehettek, és

köztük volt az erdőtulajdonos és egy erdőmérnök is.

A stáb a kocsiba menekült, de az elkövetők kiráncigálták őket. Dulakodás közben egyikőjük beesett egy hasadékba, onnan hívta a 112-őt. A mentők a dornavátrai kórházba szállították a három sérültet, ketten eszméletüket vesztették a támadás következtében.

Hirdetés

Boşutar egyenesen a mentőből jelentkezett be, hogy elmesélje a történteket a sajtónak.

A rendőrség beazonosított öt elkövetőt, akiket bevittek a dornavátrai őrsre. Boşutar jól ismeri a rájuk támadó csapat hangadóját, egy erdőmérnököt, aki többször is halálosan megfenyegette őt. Egyelőre azért nem nevesítette, mert az illető tudja, hogy hol lakik, és félti a családját.

A Greenpeace civil szervezet (NGO) felvette a kapcsolatot az áldozatokkal, jogi segítséget ajánlva fel nekik.

Hirdetés