Fotó forrása: stirisuceava.net

Egyre gátlástalanabb a famaffia: a rendőrök előtt fenyegettek meg halálosan egy erdővédőt (VIDEÓval)

Ordítozással, lökdösődéssel és egy szélvédő megrongálásával szemléltették, hogy komolyan gondolják a fenyegetést.

Hirdetés

Egyre gyakoribb az, hogy környezetvédő aktivisták élő Facebook-bejelentkezésben rögzítik az őket ért atrocitásokat, így a nyilvánosság azonnal értesül arról, ha valahol balhé alakult ki a rajtakapott fatolvajokkal. Nehogy azt higgyük, hogy kispályásokról van szó: ezek úgy lopják az erdőket, hogy közben tudják, senki sem meri megállítani őket, és nem riadnak vissza az erdészektől vagy a rendőröktől sem, nemhogy a környezetvédelmi aktivistától. (Emlékszünk még a máramarosi erdészre, akit maffiamódszerrel öltek meg? Eleinte még az ügyészek is azt állították, kizárt, hogy a famaffia tagjai az elkövetők, tíz hónap nyomozás után idén augusztusban bebizonyosodott, tévedtek).

A gyilkosság óta semmi sem változott Románia „érintetlen” erdei körül – melyek egyre kevésbé érintetlenek –, hiába szólalnak fel még a hollywoodi sztárok is a védelmükben. Szombaton az egyik aktivistát támadtak meg a fatolvajok, akik betörték kocsija szélvédőjét és halálosan megfenyegették. Mindez nemcsak a rendőrök szeme láttára, a Facebook nyilvánossága előtt történt.

A férfi, név szerint Daniel Bodnar a segélyhívószámon jelentette be  a  vélhetően lopott fával megpakolt teherautót. A rendőrök az margineai erdészeti hivatalnál feltartóztatták a szállítmányt, közben két férfi kövekkel kezdte dobálni a bejelentőt, egyikőjük meglökdöste és halálosan megfenyegette az illetőt. A mintegy húsz percen át tartó jelenetet mindvégig élőben közvetítette a Facebookon. Többen azok közül, akik online figyelemmel követték az eseményeket, az erdészeti hivatal raktára körül gyűltek össze, hogy megvédjék az erdővédőt.

Hirdetés

A rendőrök hivatalból eljárást indítottak. A faszállítmányért felelős céget 5000 lejre büntették azért, mert papíron nem egyeztek a számok, a sofőrnek 2800 lejes büntetést kell kifizetnie a teherautó túlterhelése, és 6000 lejt a súlymérés megtagadása miatt. A két agresszort vasárnap 24 órás őrizetbe vették.

Kérdés, hogy mennyire csillapodnak le a rácsok mögött addig, amíg szabadon nem engedik őket.

Hirdetés