Váratlan fordulat: az ügyészek szerint nem a famaffia ölte meg a máramarosi erdészt

Miután a romániai sajtó hetek óta tényként kezeli, hogy a máramarosi erdészt a famaffia ölte meg, az ügyészség cáfol.

Hirdetés

A hazai és a külföldi sajtót is bejárta a hír pár hete, hogy ismét megöltek egy erdészt Romániában: Liviu Pop a hatodik erdész, akivel az utóbbi években az egész országot lefedő, a legmagasabb szintű obskúrus köröket szolgáló famaffia végzett. Az október 16-án lelőtt 37 éves vadász esete több tényező miatt is nagyobb visszhangot kapott. Egyrészt Liviu Pop, aki köztiszteletnek örvendett a fatolvajok elleni határozott fellépése miatt, három gyermeket hagyott árván, másrészt alig egy hónapon belül ő volt a második erdész, akit munka közben kicsináltak.

Bármennyire is egyértelműnek tűnt, hogy a famaffia állt a gyilkosság mögött, a nyomozók két hétnyi nyomozás után arra a következtetésre jutottak, hogy ez teljes mértékben kizárt. A máramarosi bíróság mellett működő ügyészség szerdán új fejleményeket közölt a nyomozásról. A vadászpuskát, amelyet az áldozat mellett találtak, Bukarestbe küldték, hátha találnak rajta DNS-nyomokat. A két gyanúsítottat hazugságvizsgálatnak vetették alá, de az eredményekre még várni kell.

Bizonyosságot nyert, hogy a helyszínen csak az erdész és a két fatolvaj volt, de nincs elég bizonyíték arra, hogy ők követték el a gyilkosságot. A ballisztikai vizsgálat fogja megállapítani, hogy milyen szögből dördült el a lövés. Kérdés, hogy megfelel-e a valóságnak a két gyanúsított állítása, miszerint baleset történt, és az erdész kezében sült el a fegyver, majd a tűzifával megpakolt lovasszekér áthajtott Liviu Pop testén. Ez megmagyarázná, hogy miért tűnt úgy, hogy megverték az áldozatot. A lövésről egyelőre azt állapították meg, hogy  egészen közelről, szemből adták le és az áldozat mellkasának felső részén, a váll közelében hatolt be a golyó.

Liviu Pop holttestét Rogoz és Oláhlápos között, az erdőben találták meg miután egy fülest kapott, hogy fatolvajok lopják a fát a környéken. Mindvégig arról volt szó, hogy három férfi látta őt utoljára életben, akik egy falopási ügyekben rendszeresen érintett helyi cég alkalmazottai, egyikük pedig a magyarláposi főügyész rokona. A legutóbbi nyilatkozatok szerint viszont csak két gyanúsított van, ők is szabadlábon lehetnek míg a nyomozás tart.

Hirdetés