És mit tesz a román politikus, akinek kezd leáldozni a csillaga? Naná, hogy alapít egy új pártot

Tăriceanu, Ponta, Băsescu, Dragnea, Cioloș és Orban is ugyanezt tették. A példa ragadós, pedig a a különutasságot választó úriembereknek nem igazán jött össze a visszakapaszkodás.

Hirdetés

Úgy látszik, a mioritikus tájakon a megkopott hírnevű politikusok valósággal sportot űznek a pártalapításból, s őket persze olyankor szokta fenéken csókolni a múzsa, amikor már elkezd lefelé áldozni a csillaguk.

Ebbe a buliba szállt be most egy bizonyos Silviu Predoiu nevű úriember is,

akinek a nevét csupán amiatt jegyezhettük meg, mert legalább négyszer nevezték ki a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) élére, igaz, mindig csak ideiglenesen. A kémfőnöki tisztségtől 2018 szeptemberében el is búcsúzott, aztán a Victor Ponta által alapított Pro Románia párt soraiban landolt.

Ott azonban nem sokáig bírta, a legutóbbi parlamenti választások után ki is lépett a pártocskából, na de annyira unatkozott, hogy gyorsan alapított egy saját politikai szervezetet is, melyet Partidul Liga Acțiunii Naționale (Nemzeti Akció Ligája Párt) néven jegyeztetett be a bíróságon két vállalkozóval közösen. Pártocskaalapítás ide vagy oda,

az efféle visszakapaszkodási törekvések még a nála nagyobb arcoknak sem szoktak sikerülni.

Dacian Cioloș például 2018 óta három pártot is alapított (a legutóbbit idén áprilisban), a liberális pártból kiszállt Ludovic Orban pedig egy Jobboldai Erő nevű szervezet élén próbál valamit még felmutatni, míg Liviu Dragneának, a Szociáldemokrata Párt (PSD) egykori elnökének sem volt jobb ötlete a szabadulása után, bejegyeztette a Szövetség a Hazáért nevű alakulatot – ennél többet egyik szervezetről sem lehet tudni.

Korábban írtunk egyébként egy összefoglalót arról is, hogy miként tűntek el a süllyesztőben azok a zsebpártok, melyeket Călin Popescu-Tăriceanu, Victor Ponta és Traian Băsescu alapítottak hasonló helyzetben.

Hirdetés