Orban egy új zsebpárt élén próbálkozik azzal, ami sem Băsescunak, sem Tăriceanunak, sem Pontának nem jött össze

Jobboldali Erő – így nevezte el új szervezetét a volt liberális pártelnök, aki – úgy látszik – semmit nem tanult a különutasságot választó neves kollégák kudarcaiból.

Hirdetés

Ludovic Orban november 23-án lépett ki hivatalosan a Nemzeti Liberális Pártból (PNL) – melynek az elnöki székét, mint tudjuk, szeptemberben veszítette el –, de már azelőtt szólt a híveinek, hogy szó nincs arról, hogy abbahagyja a politizálást, új pártot alapít. Fel lehet lélegezni, megtörtént.

Ma megtudtuk azt is, hogy

az új alakulatot Jobboldali Erőnek fogják hívni (Forța Dreptei),

s csupán annyi biztos, hogy 15 egykori liberális szenátor és képviselő is tagja lesz a szervezetnek – ők a volt főnökükkel egyszerre léptek ki a PNL-ből. Halkan jegyeznénk meg, hogy

a román politika nagy arcainak az efféle húzások nem nagyon szoktak összejönni.

Călin Popescu-Tăriceanu 2015-ben alapította meg saját zsebpártját, a Liberálisok és Demokraták Szövetségét (ALDE), amely elég rövid ideig volt jelen a politikai térképen, 2020-ban ki is pottyant a parlamentből, de ugyanígy eltűnt a süllyesztőben a Victor Ponta által 2017-ben létrehozott Pro Románia Párt is.

Traian Băsescu mikroszkopikus méretű szervezete, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) sem vitte sokra, a legutóbbi választásokon be sem jutott a parlamentbe és a felmérésekben is szabad szemmel alig látható számokat produkál.

Hirdetés

Azt beszélik egyébként, hogy ezeket

az egykori pártvezéreket épp visszacsábítgatják a nagy szervezetek:

novemberben röppent fel a hír, hogy a PNL bekebelezné Băsescu pártocskáját, de Călin Popescu Tăriceanu exminiszterelnök által alapított ALDE-val is tárgyalnak a fúzióról. Victor Pontát pedig természetesen a Szociáldemokrata Párt (PSD) hívná haza valamilyen formában.

Hirdetés