És ez is eljött: ismét megdőlt a koronavírushoz köthető halálesetek számának rekordja

És ha ez mind nem lenne elég: az új megbetegedések száma sem csökkent, ahogy a felelős járványkormány miniszterelnöke jósolta.

Hirdetés

A csütörtöki szent napon a felelős járványkormány miniszterelnöke kiállt és megnyugtatta a népet, hogy hahó, sikerült megállítani az új megbetegedések növekedését. Közben egyre-másra vezetik be a kötelező kültéri maszkviselést az ország megyéiben, olyanokban is, ahol csekély a megbetegedések száma: például Bihar, Kolozs vagy legújabban Maros és Beszterce-Naszód. Jövő keddtől pedig Hargita megye is.

Ugyanakkor egymást érik a hírek olyan felelőtlen emberekről, akik fittyet hánynak az elemi óvintézkedéseknek, mert… megtehetik. Mintha nem lenne koronajárvány.

Pedig van. És adott is egy pofont a bizakodó Orbannak. A pénteki hivatalos adatok 1378 új megbetegedésről szólnak az elmúlt 24 órában, ami, akárhonnan is nézzük, rekord. És kicsit ellentmond a miniszterelnök úr hurrá-optimizmusának. Ismételjük: olyan betegekről van szó, akiknek korábban egyetlen pozitív tesztjük sem volt. Ehhez jön még az a 605 eset, ahol az újratesztelés visszaigazolta a fertőzés jelenlétét.

Tesztelni továbbra is annyit teszteltek az illetékesek, amennyi nagyjából Románia átlagos tesztelési kapacitása: az elmúlt 24 órában összesen 23 946 tesztet végeztek, ebből 14 276-ot a járványügyi protokoll alapján, 9670-et állampolgári kérésre. Ha nem számoljuk bele az újratesztelések eredményeit, az aktív betegek aránya 5,75%, ami hála Istennek, az átlagos érték körül mozog.

Az intenzív osztályokon kezelt súlyos betegek száma továbbra is nagy (446), bár az egy nappal korábbi adathoz képest (458) csökkent némileg.

Hirdetés

És akkor a legszomorúbb rekord, a napi halálesetek száma. Egy nappal korábban 45 halálesetről érkezett jelentés. Az elmúlt 24 órában viszont 50 beteg (31 férfi és 19 nő) vesztette életét a koronavírushoz köthető módon.

Nos, ha ezekre az emberekre gondolunk, akkor esetleg eszünkbe juthat a legalapvetőbb dolgok egyike: az emberélet szent. És ha ezt elfogadjuk, akkor esetleg arra is gondolhatunk, hogy mindannyiunknak van némi felelősségünk a tekintetben, hogy az igazán nem bonyolult járványügyi intézkedések betartásával adott esetben emberéletet is menthetünk.

Hirdetés