Fotó: TIFF, Nicu Cherciu

Kolozs megyében is minden közösségi élmény állandó és kötelező kelléke lesz a maszk

Az utcára még éppenséggel kimehetünk akkor is, ha nincs rajtunk maszk, de a piacra, esetleg kulturális vagy vallási eseményekre el se induljunk nélküle.

Hirdetés

Kolozs megye is csatlakozott azon megyékhez, ahol részlegesen kötelezővé tették a maszk viselését a szabadtéri közterületeken is. A megye készenléti bizottsága a közegészségügyi igazgatósággal konzultálva szerdán hozta meg a döntést, mely szombat éjféltől lép érvénybe. Ennek értelmében minden 5 éven felüli személynek maszkot kell viselnie a nyilvános közterületeken is: kulturális, tudományos, művészeti eseményeken, ünnepségeken, zarándoklatokon, vallási összejöveteleken egyaránt.

A megye településeit felkérik, hogy leltározzák az összes alkalmi vagy állandó vásárt és piacot, ahol a maszkviselésen túlmenően kiegészítő óvintézkedéseket hozhatnak, ezek betartását szigorúan ellenőrizhetik.

Figyeljünk oda, hogy a maszk eltakarja az orrot és a szájat, ne legyen rés a maszk és az arc között.

Az óvintézkedés a nap 24 órájában érvényes, a veszélyhelyzet teljes ideje alatt.

Mivel augusztus 15-én, Mária mennybemenetele ünnepén zarándokok százait vonzó búcsút tartanak Füzesmikolán, a hatóságok ennek figyelembevételével döntöttek a maszk kötelezővé tételéről.

Hirdetés

Kolozs megyében a legutóbbi adatok szerint összesen 1332 fertőzöttet regisztráltak a járvány kezdete óta, az elmúlt nap során 38-at. Az intenzív terápiás osztályokon 23 pácienst ápolnak, ebből 18-an Kolozs megyeiek. Összesen 681-en személy gyógyult meg (537-en Kolozs megyeiek), 40-en haltak meg (23-an Kolozs megyeiek).

Az országban eddig ezekben a megyékben hoztak hasonló óvintézkedést: 

Hirdetés