Érkeznek az amerikai megahitelek a cernavodai atomerőmű bővítésére

A két új reaktor 2030-ra készülhet el.

Hirdetés

Már 2020 óta tudni lehet, hogy az amerikaiak fogják bővíteni a cernavodai atomerőművet, méghozzá két új reaktort építenek a meglévő kettő mellé. Szerdán az amerikai Exim Bank elnöke, Reta Jo Lewis át is adta azokat a szándékleveleket Virgil Popescu energiaügyi miniszternek, amelyek a projekt finanszírozásához szükséges amerikai hitelek folyósításáról szólnak.

A bővítés előkészítésére 50 millió, a tényleges építkezésre pedig 3 milliárd dollárt kapunk kölcsön. Nicolae Ciucă miniszterelnök közben azt is elmondta, hogy a két új reaktor 2030-ra fog elkészülni.

A szándékleveleket az egyiptomi Sarm-es-Sejkben zajló ENSZ-klímacsúcson adták, illetve vették át az urak, amelyen részt vett Klaus Iohannis elnök és John Kerry, az amerikai elnök klímaügyi különmegbízottja is. Utóbbi azt hangsúlyozta, hogy semmiképpen nem lehet elérni 2050-re a klímasemlegességet az atomenergia hasznosítása nélkül.

Az amerikai hitel amúgy csak egyharmadát fedezi a projektnek, a többit egyéb forrásokból kell biztosítani, de így is megéri hosszútávon, hiszen jócskán hozzájárul az ország energiafüggetlenségéhez.

Hirdetés

Ráadásul egy újabb jó pontot szereztünk ezzel az amerikaiaknál is, hiszen eredetileg kínai befektetőkkel kötött szerződést az ország a projekt kivitelezésére. Ám amikor Washington jelezte nemtetszését, Ludovic Orban kormánya felbontotta a már aláírt szerződést a kínaiakkal, és már kezdődhetett is az amerikaiakkal közös projekt előkészítése.

Az amcsik amúgy nagyon kézbe vették a romániai atomerőmű-bizniszt, hiszen az ország első mini atomerőművét is ők fogják megépíteni Dâmbovița megyében.

Hirdetés