Milyen meglepő: miután szépen kérték Bukarestet, az amerikaiak működhetnek közre a cernavodai atomerőmű bővítésében

Határozott hangnemben szépen kérték.

Hirdetés

Hiába, ilyen ez a mindenkori román kormányzat: ha a térségben a legnagyobb katonai befolyással rendelkező hatalom valamit szépen kér, amilyen vajszívűek Bukarestben, végül engednek neki.

Így történt most a cernavodai atomerőmű esetében is: miután a kormány még az év elején kiadta a kínai befektető útját, amellyel korábban megállapodott a két további reaktor megépítéséről, most kiderült, hogy a Nagy Stratégiai Szövetséges lesz az új partner.

Ez csütörtökön derült ki, miután híre ment, hogy Virgil Popescu gazdasági és energiaügyi valamint Nicolae Ciucă védelmi miniszter szerdán hivatalos látogatásra az Egyesült Államokba utazott, de a látogatás konkrét célját nem hozták nyilvánosságra.

Csütörtökön aztán Adrian Zuckerman, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete örömmel kürtölte világgá, hogy országa és Románia energetikai együttműködésről szóló megállapodást ír alá.

Közölte: Popescu amerikai kollégájával a cernavodai erőmű egyik reaktorának felújításáról, illetve két új reaktor építéséről szóló megállapodást lát el a kézjegyével.

A szerződés értéke potom nyolcmilliárd dollár.

És a nagykövet szerint természetesen megnyitja az utat a további energetikai együttműködés előtt is.

Popescu egyúttal az Exim Bank elnökével, Kimberley Reeddel is találkozik, hogy memorandumot írjanak alá a nukleáris projekt és egyéb romániai beruházások finanszírozásáról.

Zuckerman nagykövet szerint ez minden idők legnagyobb, Románia által kapott finanszírozási csomagja, amely Washington bizalmát jelzi „partnere és szövetségese” iránt.

Hirdetés

Mi is megírtuk, hogy még májusban a gazdasági minisztérium felmondta a két reaktor felújításáról szóló, 6,5 milliárd dolláros megállapodást a kínai China General Nuclear nevű céggel..

Popescu akkor ezt azzal indokolta, hogy Románia régóta „foglya” volt a kínaiakkal kötött megállapodásnak, és egyébként is, egy ilyen jellegű beruházást EU-s és NATO-partnerekkel kellene tető alá hozni.

Persze a döntést minden bizonnyal az is befolyásolta, hogy Washington, amelynek Románia a leghűségesebben keresi a kegyeit, még 2016-ban összevonta a szemöldökét, és kémkedéssel vádolta meg a kínai céget.

Bár Bukarest mégis aláírta a szerződést a kínaiakkal, az Orban-kormány már értett a finom washingtoni célzásokból, és szakított a kínaiakkal, miután Klaus Iohannis egy Donald Trump amerikai elnökkel folytatott találkozón az atomenergetikai együttműködésről is megállapodott.

Ludovic Orban miniszterelnök akkor még egy olyan kamuszöveget is megengedett magának, hogy a kínaiak kirúgását már csak az is indokolja, hogy az atomenergia használata nem része az EU fejlesztési terveinek.

De mivel az amerikai terveknek igen, most itt az új megállapodás.

Hirdetés