Ennyit a piaci liberalizációról: a nagy áramszolgáltatók a zsarolástól sem ódzkodnak, hogy megtartsák ügyfeleiket

Az Országos Versenyhivatal az Electricánál és CEZ-nél is vizsgálódik.

Hirdetés

Képzelje csak, mi történt már megint…

Az ország legnagyobb áramszolgáltató vállalatai közül kettőnél, az Electricánál és CEZ-nél is szaglásznak az Országos Versenyhivatal emberei versenyellenes gyakorlatok alapos gyanújával. Előbb az Agerpres hírügynökség írta meg saját forrásaira hivatkozva, hogy a Versenyhivatal szerdán be nem jelentett ellenőrzéseket hajtott végre az említett cégek székházaiban, de az Electrica képviselője később azt nyilatkozta, hogy ők minden tőlük telhetővel támogatják a vizsgálódás zavartalan lefolyását. Többet azonban egyelőre nem mondott.

Az ügy az energiapiac liberalizációja körül forog: a két említett nagy vállalat elvileg tisztességtelen eszközökkel próbálta meggátolni, hogy felhasználóik egy része más, jobb ajánlatot tévő cégekhez vándoroljon át.

Az Agerpres szerint több konkurens cég is panaszt tett az Electrica és a CEZ ellen a Versenyhivatalnál és az Országos Energiaár-szabályozó Hatóságnál (ANRE).

A panaszok szerint a nagyvállalatok egyrészt azzal fenyegették a váltáson gondolkodó ügyfeleiket, hogy az esetleges áramkimaradások megoldásában nem élveznek majd elsőbbséget, ha átmennek egy másik szolgáltatóhoz, másrészt utólag rálicitáltak a versenytársak ajánlataira, ami szintén ellent mond a szabad piac szabályainak.

Hirdetés

Más szóval minden a papírforma szerint zajlik, hiszen az előre borítékolható volt, hogy az energiapiaci liberalizáció nem tisztességesen megy majd végbe ebben az országban.

Amúgy az elektromos energia romániai felhasználóinak eddig 40 százaléka kötött új szerződéseket szabadpiaci feltételek mellett.

Hirdetés