Liberalizálták az energiapiacot, és ha ön nem tudja, ez mit jelent, többet fog fizetni az áramért

A csapnivaló kommunikáció miatt sokan nem tudják, mi ez az egész, így ki is tolják az átállásra szánt határidőt.

Hirdetés

A nagy lényeg, hogy január elsejétől liberalizálták a romániai elektromosáram-piacot, ezentúl teljes mértékben szabadpiaci árak, és szabadpiaci verseny határozza meg a szektort, a fogyasztók pedig a számukra legmegfelelőbb (legolcsóbb) ajánlatok szerint szabadon választhatnak az elérhető szolgáltatók közül.

Vagyis január 1-jétől megszűnnek az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) által megszabott árak,

a mintegy 6 millió fogyasztó, aki eddig a szabályozott piacon maradt pedig eldöntheti, hogy marad az eddigi szolgáltatónál, vagy egy jobb ajánlattal előrukkoló másikhoz szerződik át. Az ANRE ennek megfelelően arra kötelezte a szolgáltatókat még a tavalyi év (2020) végén, hogy a közelgő változásról legalább kétszer tájékoztassák a fogyasztóikat, majd tegyék meg az új, szabadpiaci árajánlatukat.

Ám az ANRE elszúrta a dolgot, mert a tájékoztatásra csak október és november folyamán került sor – a számlához csatolt levelet pedig sokan olvasatlanul vágták a kukába, gondolván, hogy valami érdektelen dolog –, az új árajánlatokat pedig csak decemberben tették meg a szolgáltatók. Az átállásra eredetileg csak február 1-ig volt lehetőség úgy, hogy az új szerződések január 1-jétől visszamenőleg érvényesek legyenek, ezután már csak az új szerződés megkötésének dátumától kezdődően játszanak az új árak.

Ezt a határidőt tolnák most ki egy határozattal március 31-ig.

(A határozat egyelőre csak tervezet formájában létezik.)

Aki semmit nem tesz, annak automatikusan meghosszabbítják a szerződését az aktuális szolgáltatónál, csakhogy átkerül az egyetemes szolgáltatás díjszabásába, ami az új szabad piacon várhatóan a legborsosabb ár lesz. Ez gyakorlatilag az ANRE által jóváhagyott legmagasabb árküszöb, ha a felhasználó (ön) kissé szétnéz, szinte biztos, hogy talál jobb ajánlatot (átmehet egy olcsóbb szolgáltatóhoz), vagyis tovább lehet égetni a lapostévét ugyanazért a pénzért.

Hirdetés

Ha meg szeretné tudni, melyik az ön számára lejobb ajánlat, kattintson át az ANRE árszimulátorára, amely az ön által megadott adatok mentén az összes szolgáltató ajánlatát összehasonlítva mutatja meg a legjobb lehetőséget.

A határidő kitolásával párhuzamosan remélhetőleg a fogyasztókat is alaposabban tájékoztatják majd március végéig, de azért tartsa nyitva a szemét, mert erre nálunk sosem lehet mérget venni.

Hirdetés