Egész jól halad az energiapiaci liberalizáció, de a fogyasztók több mint fele még nem kötött új szerződést

Pedig ezzel azt kockáztatják, hogy nagyobbak lesznek a számláik.

Hirdetés

Az elektromos energia hazai felhasználóinak 40, míg a földgázpiac „kuncsaftjainak” 30%-a kötött új szerződéseket szabadpiaci feltételek mellett március végéig.

Az energiapiac romániai liberalizációjáról a tavalyi év vége felé lehetett sokat hallani, amikor a szolgáltatókat arra kötelezték, hogy a számla mellett kiküldött tájékoztatókban tudassák ügyfeleikkel az új ajánlataikat. Korábban ugyanis Romániában az Országos Energiaár-szabályzó Hatóságra (ANRE) által megszabott árak szerint számláztak az áramszolgáltatók, ám az Európai Parlament 2019. júniusában elfogadott rendelete nyomán a romániai árampiacot (is) idén január 1-jétől kezdve kötelező volt teljesen liberalizálni, vagyis ezentúl az árakat a kereslet-kínálat szerint kell alakítani.

A földgázpiac liberalizációjára már korábban, 2020 július 1-jétől kezdődően kötelező volt „átállni”, de már ez a folyamat is korábban elkezdődött.

Nagy-Bege Zoltán, az ANRE alelnöke most elmondta: a gázszolgáltatók esetében tavaly nyár óta 600 ezer, míg az áramszolgáltatók esetében tavaly szeptember óta 630 ezer kliens kötött új szerződéseket a szabadpiaci feltételek mellett, utóbbiak közül 490 ezren már az idei évben.

Ez számszerűen azt jelenti, hogy az elektromos áram piacának 8,9 millió felhasználója közül eddig összesen 3,5 millióan (40%), a földgázpiac 3,9 millió hazai felhasználója közül pedig 1,2 millióan (30%) kerültek át a szabadpiacra.

Hirdetés

Érdekes, hogy az elektormos áram esetében a 630 ezerből 490 ezer felhasználó nem váltott szolgáltatót, hanem ugyanazzal a céggel kötött új szerződést, amelyikkel már évek óta szerződésben állt.

Az egész liberalizációs folyamat persze annyira kusza, és átláthatatlan volt, a hatóságok és a szolgáltatók annyira rosszul kommunikáltak, hogy bár először februárig le kellett volna zavarni az egész folyamatot, előbb március 31-ig, majd az év végéig kitolták ezt a határidőt. Érdemes azonban mindenkinek megnézni az ajánlatokat, és új szerződést kötni, mert aki nem csinál semmit, az automatikusan bekerül az úgynevezett egyetemes szolgáltatás rendszerébe, és ez drágább lesz, mint az eddigi szabályozott árnál is. Az ANRE rendelete értelmében június 1-jéig ugyan nem lesznek számottevő drágulások, utána azonban már nem tudják befolyásolni a szolgáltatók árait, hiszen a szabadpiac az szabadpiac.

Hirdetés