Ennyi volt: lakat került a problémás marosnémeti hőerőműre

Hétfőn későn este végzett a munkával az utolsó váltás.

Hirdetés

Ötvenkét évnyi működés és hosszas konfliktusok végére került pont hétfőn este, amikor végleg beszüntette tevékenységét a bányákat és erőműveket is üzemeltető Vajdahunyadi Energetikai Komplexumhoz tartozó marosnémeti hőerőmű.

Az utolsó váltás hétfőn este 11 órakor hagyta abba a munkát.

A régi konfliktusok lezárása azonban rögtön újabbakat generál.

Az eddigi problémákat az okozta, hogy a komplexum rendkívül környezetszennyező technológiát alkalmaz, hiszen a zsil-völgyi bányákban kitermelt szénnel állították elő a hő- és a villamos energiát.

Ennek nyomán a hőerőmű nem rendelkezett környezetvédelmi engedéllyel

– Virgil Popescu energiaügyi miniszter szerint ezért is kellett bezárni.

Ráadásul a tevékenysége már eddig sem volt zökkenőmentes, mivel az utóbbi években gyakran fordult elő, hogy a fűtőanyaggal szolgáló bányákban dolgozó vájárok fizetésük késése miatt sztrájkba léptek, így elakadt a szénutánpótlás.

Így aztán a kormány azzal próbálja átvágni a gordiuszi csomót, hogy bezárta az erőművet.

Csakhogy ezzel még koránt sincs vége a történetnek. Csak az erőmű ugyanis 662 alkalmazottat foglalkoztatott, míg a bányákból 777 embert bocsátottak el.

Számukra végkielégítést adnak, fejenként 10 000 euró értékben,

emellett a hőerőmű dolgozói két, a bányászok pedig még négy évig kapnak különböző juttatásokat.

A végkielégítést egy összegben kapják meg, augusztus 5-én.

Hirdetés

Az alkalmazottak persze nem örülnek a bezárásnak – egyikük néhány napja öngyilkosságot követett el –, hétfőn este néhány tucatnyian tüntettek is az erőmű előtt.

Az egyik legnagyobb gond az, hogy Déva városa számára ez az erőmű biztosította a távhőt, ezért most keresik a megoldást, hogy pótolják a kieső szolgáltatást.

Az önkormányzat az iskolákban gázkazánokat állít üzembe, de nagy kérdés, elkészülnek-e a munkálatokkal a tanév kezdetéig.

A másik pedig az, mi lesz az eddig az erőműtől származó hőenergiával fűtött lakásokkal.

A Hunyad megyei prefektúra közben azon ügyködik, hogy a hatalmas létesítményt ne lopják szét az ócskavasbányászok. Ezért őrző-védő céget fogadott, illetve a különböző berendezések karbantartására néhány alkalmazott is a helyén marad.

Az erőmű iránt egyébként érdeklődnek: öt cég is megvásárolná, ezek közül kettő romániai, három pedig külföldi.

 

 

Hirdetés