Két hete nincs fűtés Déván, mert elfogyott a szén a hőerőműnél

Hiába építette be Kőmíves Kelemen az asszonyt is a dévai várba, ha nem tudják kifűteni…

Hirdetés

Nagyjából 4000 dévai lakás, valamint bölcsődék, óvodák, iskolák tengődnek immár két hete fűtés és meleg víz nélkül ebben a kellemes, poszt-apokaliptikus, havas esős időben, emiatt pedig a település polgármestere, Florin Oancea a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum vezetőinek lemondását követeli. Szerinte ugyanis Samuel Dioane főigazgató és Cristian Roşu különleges ügyvezető inkompetensek, és a tetejében még rosszindulatúak is.

A probléma eredetileg a Zsil-völgyi bányászok februárban kezdődött sztrájkja miatt állt elő – a vájárok a fizetések késése miatt tették le a csákányt –, aminek következtében szénhiány miatt leállt a marosnémeti (Mintia) hőerőmű, amely a város melegvíz-ellátásáért is felelős.

A bányászok időközben megkapták ugyan juttatásaikat, és újra munkába álltak, ám a polgármester szerint a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum vezetői az azóta kitermelt kőszén teljes mennyiségét a szintén alárendeltségükbe tartozó parosényi (Paroşeni) hőerőműbe irányították, miközben a marosnémeti kazánok azóta is hidegen állnak.

A liberális polgármester – aki egyben a PNL dévai elnöke – kilátásba helyezte, hogy amennyiben a szintén PNL-s urak nem mondanak le önként, majd kirúgatja őket a párttal.

Milyen érdekes, adott egy gyakorlati feladatokért felelő nagy komplexum, amelynek élére politikai alapon neveztek ki inkompetens embereket – sosem láttunk még ilyet.

Hirdetés

Az eredmény viszont az, hogy a dévaiak (rá)fáznak.

Amúgy a marosnémeti hőerőmű március 5-én immár ötödik alkalommal állt le az utóbbi fél évben.

Hirdetés