AP Photo / Vadim Ghirda

Egyre hangosabban követelik, hogy ne legyen kötelező a maszk az iskolákban

Szombat este több városban is tüntettek, Ludovic Orban meglehetősen bunkó módon szólt be nekik.

Hirdetés

Alig egy hete, extra óvintézkedések mellett kezdődött meg iskola, mely a járvány kezdete óta az egyik legnagyobb kockázatokat rejtő lépés a kvázi normalitás felé. Az első hét tapasztalata alapján a szülők már jól tudják, hogy az iskolákban zajló oktatást jelenleg nem igazán lehet egy lapon emlegetni a normalitással, mert nem igazán normális egész nap maszkban ücsörögni az iskolapadban, és egymást kerülgetve közlekedni a folyosókon. A szakértők szerint viszont erre van szükség, hogy

a gyerekek ne fertőződjenek meg, illetve ne cipelhessék haza a vírust, megfertőzve szüleiket, nagyszüleiket.

Több városban is mozgósították magukat azok, akiknek már most elfogyott a türelmük, tüntetéseken követelve, hogy ne kelljen maszkot viselniük a gyerekeknek. Bukarestben, Temesváron, Kolozsváron és Nagyváradon is utcára vonultak – néhol csak pár tucatnyian, a fővárosban azonban több százan. A probléma az, hogy sokan nem hordtak maszkot, sőt, gyerekekkel érkeztek a helyszínekre, akik szintén nem hordtak maszkot, és ez meglehetősen kedvez a koronavírus terjedésének. Sok ember nemcsak a maszk ellen fejezte ki tiltakozását, hanem a járvány ellen is, tagadva annak létezését. Mangálián egy incidens is történt:

a csendőrök gázsprayjel nyugtattak le pár agresszívvé vált tüntetőt, akik egy igazoltatást megtagadó társukat akartak megvédeni.

Ludovic Orban kormányfő azzal reagált, hogy a szülők elsöprő többsége egyetért a maszk viselésének kötelezettségével, és sajnálatos, hogy vannak olyanok, akik úgy tűnik, mintha nem szeretnék a gyerekeiket. Zárójelben jegyezzük meg, meggyőződésünk szerint egy országvezető ilyet egyszerűen nem mondhat, civilizált országokban ezért a kijelentésért minimum egy bocsánatkérés jár.

Szintén friss hír, hogy Hargita megye önkormányzata konkrét javaslatot tett a sürgősségi esetekért felelős megyei bizottságnak, hogy

a maszkviselés legyen fakultatív a Hargita megyei iskolákban az óvodások, napközisek és kisiskolások számára.

Borboly Csaba tanácselnök szerint hétfőn dönthetnek erről.

Hirdetés

Ugyanakkor egy civil szervezet, a Pro Consumatori (Fogyasztókért) egyesület nyílt levélben kérte a kormányt, hogy a maszk csak a 12 éven felüliek számára legyen kötelező. Több érvet is felhoznak, például az Egészségügyi Világszervezet (WHO) augusztus végi ajánlását, mely – állításuk szerint – arról szól, hogy a 12 éven aluliaknak nem kell maszkot viselniük.

Valójában az ajánlás arról szól, hogy a 6 és 11 év közöttiek maszkhordását annak alapján kell eldönteni, hogy mekkora a fertőzésveszély a környezetükben, a gyerek képes-e hatékonyan viselni a maszkot, tudja-e ezt felnőtt ellenőrizni, és hogy áll-e rendelkezésre elegendő maszk. Azt is figyelembe kell venni, hogy a maszkviselés hogyan befolyásolja a gyerek tanulását, lelki-társadalmi fejlődését, és hogy kerül-e kapcsolatba olyan emberekkel, akiknél nagy kockázata van a súlyos megbetegedésnek.

Az említett civil szervezet példaként említi, hogy többek között Franciaországban, Németországban, Nagy-Britanniában vagy Magyarországon sem kötelezik a 12 éven aluliakat maszkviselésre. Egy másik érvük, hogy a Romániában kapható maszkok többsége (tízből nyolc) nem felel meg a normáknak, egyszerű hamisítvány, ami milliók egészségét kockáztatja.

Hirdetés