Egy kormányzati intézmény kéri a pitești szekusemlékmű elbontását

Túlléptek egy határt a kommunista rendszer iránt nosztalgiázó nyugalmazott szekusok.

Hirdetés

Két napja avattak fel zavartalanul Pitești-en, a hősök temetőjében egy faragott keresztből és feliratos márványtáblákból álló kompozíciót, amely a Ceaușescu-rendszer szekusainak, vagy ahogy elhangzott: „a láthatatlan front harcosainak”, a román nemzetre leselkedő fenyegetések ellen az információ fegyverével küzdő hősöknek állít emléket.

Az emlékművet

a tartalékos és nyugalmazott szekusok és hírszerzők egyesülete kezdeményezésére

állították és avatták fel, az eseményen nagy számban vettek részt az említett tevékenység idős veteránjai.

Várható volt, hogy az akció nem marad visszhang nélkül. Egy kormányzati intézmény, a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) pénteken közleményben kérte a pitești szekusemlékmű elbontását és követelte, hogy az állami intézmények határolódjanak el ettől a megnyilvánulástól.

Az IICCMER felháborítónak tartja, hogy a pitești hősök temetőjében emlékművet emelnek a volt szekustiszteknek, ami durva tiszteletlenség az ország igazi hőseivel szemben.

Az intézet emlékeztet, hogy

Pitești-en műkődött Románia egyik legkegyetlenebb kommunista börtöne,

ahol a rendszerellenségnek tartott embereket kínoztak meg és végeztek ki.

„A »a láthatatlan front harcosai« azokban a harcokban haltak meg a legnagyobb számban, amelyeket Románia igazi hősei, katonák, tanárok, munkások, parasztok, papok és diákok ellen vívtak, akik fegyverrel a kezükben ellenálltak a Vörös Hadsereg és a Román Kommunista Párt által az országra erőszakolt kommunizmusnak. A Szekuritáté nem hírszerző szolgálat volt, hanem »a párt fegyveres karja«, amellyel megölték a kommunizmust ellenzőket”

Hirdetés

– áll az IICCMER közleményében.

Az 1970-80-as években a Szekuritáté összes tevékenységének célja a román nacionál-kommunizmus védelme és erősítése, a Ceaușescu-család és a rezsim többi vezetőjének megvédése, az információ- és technológialopás volt, mindennek pedig a Ceaușescu-rendszer és „a kommunista láger” volt az egyetlen haszonélvezője – írják.

Az antikommunista intézet ügyvezető elnöke, Daniel Șandru hangsúlyozza, hogy ha a pitești emlékmű tábláin nem próbálták volna meg rehabilitálni a Szekuritátét, hanem csak elhunyt magánszemélyeknek próbáltak volna emléket állítani, nem érezték volna kötelességüknek, hogy felszólaljanak e „teljességgel elfogadhatatlan kezdeményezés” ellen.

Az úgynevezett „láthatatlan front” egy oroszból átvett kifejezés, amit a szovjet propaganda használt,

és valójában a totalitárius és elnyomó állam védelmének és erősítésének egyik pillére – mondta az intézetvezető.

Egy helyi szervezet is tiltakozott a szekusemlékmű ellen. A kommunistaellenes Memoria Kulturális Alapítvány Argeș megyei szervezete megdöbbenéssel értesült az emlékműről, amely hősökként próbálja beállítani a Szekuritáté egykori dolgozóit, szerintük ez az esemény megszentségteleníti a kommunista diktatúra ellen harcoló igazi hősök emlékét.

Hirdetés