Fotó: argespress.ro

Ilyet is ritkán látni: szekusemlékművet avattak, trikolórral, kereszttel, pópákkal, ahogy kell (VIDEÓval)

Az enyhén szólva groteszk pitești akció kezdeményezői szerint a Ceaușescu-rezsim szekusai a „láthatatlan front” hősei voltak.

Hirdetés

Az ember néha tényleg elcsodálkozik a valóságon. Mármint, hogy milyen bizarr tud lenni. Tessék csak nézni: Argeș megye székhelyén, Pitești-en történt, hogy a tartalékos és nyugalmazott szekusok, elnézést, hírszerzők egyesülete kezdeményére szekusemlékművet állítottak és avattak fel nagy pompával.

Az avatóünnepségen felszólalók méltatták a Ceaușescu-rezsim szekusait: ők voltak a „láthatatlan front” harcosai, akik az információ fegyverével küzdöttek a román nemzetre leselkedő fenyegetések ellen.

Hát, nagyon hosszú lenne, ha itt elkezdenénk sorolni a láthatatlan frontharcosok hőstetteit, a lehallgatásoktól, fenyegetésektől, zsarolástól a verésekig, meghurcoltatásokig, börtönévekig.

Az érthető, hogy a tartalékos és nyugalmazott szekusok ilyesmit kezdeményeznek. Az viszont kevésbé érthető, hogy a pitești városvezetés, egyéb illetékesek hogy nem mérték fel, például az engedélyek kiadása előtt, milyen sötét üzenete van egy ilyen emlékműnek.

Hirdetés

Az már csak tragikomikus, hogy az emlékmű keresztet formáz. És hát tudjuk, a kereszt hány meg hány szolgája senyvedett, adott esetben halt meg a kommunista rendszer börtöneiben. Többek közt a láthatatlan frontharcosoknak hála.

Hirdetés