Fotó: Facebook/Calea Neamului

December elseje Székelyföldön: Kézdin vonuló nackóturisták, aggódó prefektus, katonai parádé Csíkszeredában

A Nemzet Útja (Calea Neamului) nacionalista szervezet ezúttal az udvarteres várost látogatja meg vonulásügyileg. A háromszéki kormánymegbízott a provokátorok elszigetelését kéri a csendőrségtől.

Hirdetés

Itt van nekünk ez a Nemzet Útja (Calea Neamului) nevű szélsőségesen magyargyűlölő szervezet, amely júniusban azt találta ki, Székelyudvarhelyre buszoztatja szimpatizánsait, hogy ott vonuljanak fel a román himnusz napján, a december elsejét pedig Kézdivásárhelyen fogják tölteni, mert egyszerűen nem volt jobb ötletük.

A Mihai Tîrnoveanu vezette nackóosztag Brassóból, Bákóból és Kovásznáról érkező felvonulókra számít, Ráduly István prefektus pedig arra, hogy a csendőrség szigorúan fel fog majd lépni a feszültségkeltő provokátorok ellen – írja a Székelyhon.

December elsején egyébként Csíkszeredában minden eddiginél nagyobb katonai parádéval készülnek az illetékes hatóságok. Ahogy arrafelé mondják, ha az időjárás nem szól belé, akkora menet lesz, hogy katonai repülőgépek és a helikopterek repülnek majd Csíkszereda felé a bákói légi bázisról, de Aranyosgyéresről is érkeznek majd légi járművek a hargitai megyeszékhely légterébe.

Hirdetés