Jól megünnepelték a nacionalisták a román himnusz napját Székelyudvarhelyen

A rendezvény szervezője szerint a városban túl ritkán hangzik el a román himnusz.

Hirdetés

A Nemzet Útja (Calea Neamului) nacionalista szervezet pénteken Székelyudvarhelyen ünnepelte meg a román himnusz napját. Az eseményre nagyjából ötvenen – köztük sok fiatal – érkeztek a sékelyföldi városba, ahol zászlókat lengetve, a román himnuszt többször is elénekelve adták a világ tudtára, hogy Székelyföld márpedig Románia.

A fő üzenetet eléggé kidomborították, a menet elején vitték ugyanis azt a Tusványosról már ismert bannert, amelynek felirata szerint „Ceva etern: Transilvania, pământ românesc!” (Van, ami örök: Erdély román föld!).

Mihai Tîrnoveanu, a Calea Neamului vezetője elmondta, ők mindig oda mennek, ahol a legnehezebb a román identitásúaknak, és azt is fájlalta, hogy Udvarhelyen szerinte túl ritkán hangzik el a román himnusz. Ennek ellensúlyozása érdekében háromszor is elénekelték azt.

A rendezvény ugyanakkor nem találkozott a helyi lakosság elváráshorizontjával: gyakorlatilag többen voltak a rendfenntartók, mint az udvarhelyi polgárok, akiknek a zöme csak véletlenül vetődött oda, és nem is nagyon értették, mi zajlik a városukban.

Részletekért, fotókért kattintson a Székelyhonra.

Hirdetés