Csíksomlyói búcsú sok emberrel? Nem! Ortodox érsektemetés sok emberrel? Igen! (VIDEÓval)

A Pimen érsek koporsóját követő emberek szinte egymás sarkát taposták, de a rendőrök nem léptek közbe.

Hirdetés

Százak gyűltek össze a koronafertőzésben elhunyt Pimen suceavai és rădăuţi-i ortodox érsek temetésén a suceavai Sfântul Ioan cel Nou apátság udvarán, és hát a társadalmi távolságtartás is hagyott némi kívánnivalót maga után. Mindez ugye Suceaván történik, az ország fertőzési gócpontjában, amelyet a hatóságok kénytelenek voltak karantén alá helyezni a járvány elszabadulása miatt.

Bár a rendőrség szigorú intézkedéseket ígért, a temetésről készült felvételeken jól látható, mennyire fütyül mindenki a kétméteres távolság betartására, amikor a koporsót követve, a kapun át beözönlenek az apátság udvarára. A papokból és hívőkből álló menetben az emberek szinte egymás sarkát tapossák, sokan igyekeznek ugyanis közel kerülni a koporsóhoz, hogy lefilmezhessék azt. A bejáratnál áll ugyan (legalább egy) rendőr, de ő a füle botját se mozdítja.

Egy rendelet értelmében ráadásul jelenleg a templomokban maximum 5 ember tartózkodhat egyszerre, ám jól látszik, hogy a szertartás végén ennél jóval többen beözönlenek az apátság udvarán álló Szent György-templomba.

A kijárási tilalom idején mindössze nyolcan vehettek részt egy temetésen, így sokan a saját rokonaikat, barátaikat sem búcsúztathatták el tisztességesen. Bár az azóta bevezetett veszélyhelyzetben a sebtében összedobott szabályrendszer és a fejetlenség következtében elég ködös, hogy mi is a helyzet a temetésekkel, még mindig meg vannak tiltva a tömegeket megmozgató szabadtéri rendezvények (is).

A sajtó által megkeresett Stratégiai Kommunikációs Iroda először egyszerűen nem reagált az üggyel kapcsolatban, majd végül is kinyögték, hogy nem engedélyezték a törvény betűjétől való eltérést a temetés szervezőinek.

A szertartáson egyébként a hívek és egy rahedli pap mellett részt vettek helyi és megyei elöljárók, sőt Nicolae román herceg és felesége is.

Hirdetés

Szóval a csíksomlyói búcsút a járvány miatt biztosan nem lehet megtartani, de egy ortodox egyházi méltóság temetése az egészen más.

Chișkezitciokolom!

Hirdetés