Idén mindenki csak televízión, interneten vagy rádión keresztül vehet részt a csíksomlyói búcsún

A zarándoklat a járványügyi helyzet miatt elmarad.

Hirdetés

Mint minden idei tömegrendezvényt, a csíksomlyói búcsút is utolérte a koronavírus: a zarándoklatot szervező ferences szerzetesek a járványhelyzet miatt lemondták a pünkösdi zarándoklatot.

A szervezők ezért csak „szívbéli zarándoklatra” hívják azokat, akik a búcsúra készültek volna.

A ferencesek már az év elejétől készültek a zarándoklatra, melynek az eucharisztia jegyében azt a mottót választották, hogy „A Szentlélek száll le rád!”. A járvány terjedésének megakadályozására hozott rendelkezések miatt azonban az idén nem fogadhatják a tömeges zarándoklatot. A szervezők szerint e nehéz döntést a zarándokok iránti felelősség jegyében, az egészségük megóvása érdekében kellett meghozniuk.

„E döntés értelmében arra kérjük a zarándok testvéreket, hogy az idén szervezetten ne zarándokoljanak el a kegyhelyre a pünkösdszombati búcsú alkalmával, hanem szívünk zarándoklatával kapcsolódjanak be az ünnepi szentmisébe és az egyéb liturgikus programokba. Kérjük, ne szervezzenek keresztaljákat, és kerüljék a tömeges zarándoklatot” – figyelmeztetnek a ferencesek.

Hirdetés

Ezért aztán a május 30-i csíksomlyói pünkösdszombati búcsús ünnepi szentmisét nem a szokásos helyszínen, a Hármashalom-oltárnál tartják, hanem helyi idő szerint 12:30-tól a csíksomlyói kegytemplomban. A szentmisét Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Főegyházmegye februárban felszentelt érseke mutatja be, ő mondja a szentbeszédet is. A szentmisét élőben közvetítik a kegyhely honlapján, Facebook-oldalán, továbbá a Duna Televízióban és az Erdélyi Mária Rádióban. Az alkalomra programfüzetet állítanak össze, mely letölthető lesz a kegyhely honlapjáról és Facebook-oldaláról.

A ferences szerzetesek ahhoz kérték a csíksomlyói segítő Szűz Mária közbenjárását, hogy a járvány mihamarabbi elmúltával, kisebb zarándokcsoportokba szerveződve újra találkozhassanak a csíksomlyói kegyhelyen.

Úgy legyen.

Hirdetés