Csak a szokásos: zakatol a kampányvonat, a PSD ismét rágyújtott a nyugdíjemeléses nótára

A felmérésekben csehül álló szociáldemokratáknak egy régi lemezük van, de azt ilyenkor mindig előveszik.

Hirdetés

Tizenegy nap van még az önkormányzati választásokig, s ahogy ez mifelénk lenni szokott, már minden, de abszolút minden a kampányról szól, reméljük, hogy Önök is élvezik minden pillanatát.

Ezen a hullámon szörfözik most a felmérésekben történelmi mélypontra zuhant Szociáldemokrata Párt (PSD) is, amely jobb ötletek híján előkapta a régi lemezt a szavazóbázisuk kedvenc „dalaival”, és ismét megpróbálkoznak a jó öreg 40 százalékos nyugdíjemeléssel.

Egészen pontosan az történt, hogy a PSD javaslatára a parlament két házának együttes pénzügyi szakbizottsága is leokézta a költségvetés kiigazításáról szóló sürgősségi kormányrendelet módosítását, amely jelenleg csak 14 százalékos nyugdíjemelést ír elő szeptember elsejétől, mert a liberális kormány számításai szerint ez még fenntartható.

A szocdemeket továbbra sem érdekli, hogy nincs rá pénz, ők továbbra is 40 százalékos nyugdíjemelést akarnak, mert valamit mégiscsak kell mondani a kampányturnén. Sőt, a vörösek javaslatára az is belekerült a módosításba, hogy a pedagógusok még idén megkaphassák a fizetésemelést, pedig ezt a kormány 2021 szeptemberére halasztotta. Mert erre sincs most keret.

Ez mind szép és jó, de erről még a parlamentnek is kell szavaznia, s az egyelőre nem világos, hogy mikor. Az Orban-kormány egyébként korábban világossá tette: a PSD által elképzelt  és törvénybe is csomagolt 40 százalékos nyugdíjemelés nem csupán a 2020-as költségvetést tenné fenntarthatatlanná, hanem a 2021-est és a 2022-est is, mert krízis van, koronavírus van, nincs pénz most ilyesmire. Most kampány van, s a PSD mindig így kampányol, tavaly is ezt tette.

Hirdetés