Ugye ön sem gondolta komolyan, hogy szeptembertől tényleg drasztikusan megemelik a nyugdíjakat?

A pénzügyminiszter igyekszik időben lehűteni a kedélyeket.

Hirdetés

Meglepően őszinte kijelentést tett Florin Cîțu pénzügyminiszer: elismerte, szó sincs arról, hogy az államkasszában meglenne a fedezet a nyugdíjak szeptember elsejétől történő, akár 40 százalékos növelésére, ahogy azt még az előző, szociáldemokrata párti kormány idején kidolgozott nyugdíjtörvény előírja.

A miniszter hétfőn este arról beszélt: a nyugdíjtörvény nem csupán a 2020-as költségvetést tenné fenntarthatatlanná, hanem a 2021-est és a 2022-est is.

Magyarán: akkor plusz terhet róna az államkasszára, hogy belerokkanna.

Cîțu elismerte: idén 10 milliárd, jövőre 30 milliárd lejes többletterhet jelentene, ha a jelenlegi formájában léptetnék hatályba a törvényt.

„Ez a pénz nincs meg, és hitel formájában kell felvenni” – jelentette ki a miniszter, aki azt is elmondta, hogy amúgy a nemzetközi pénzintézetekkel és a beruházókkal is egyeztetni kell a költségvetésről.

Ezért aztán két változatot is kidolgoz arra, hogyan alakuljanak a kormányzati kiadások az elkövetkező időszakban.

Ez olyan költségvetés-kiegészítést jelent, amely idénre és a következő évekre is biztosíthatja a költségvetés fenntarthatóságát, mert nem akarja, hogy az elsietett, vagy politikai alapú döntések levegőbe röpítsék a költségvetést.

Magyarán: a nyugdíjemelésre – legalábbis a 40 százalékos nyugdíjemelésre – esély sincs.

Hirdetés

Ezt Cîțu kerek perec ki is mondta: sem a nyugdíjtörvény, sem más, a parlament által elfogadott, hasonló tartalmú törvény hatályba léptetéséhez nincs meg a szükséges pénz.

Vagyis ha a kormány úgy is dönt, hogy megemeli a nyugdíjakat, ez csakis az anyagi lehetőségek függvényében történik majd meg.

Márpedig a járvány miatti gazdasági válság is rontja az államháztartás helyzetét.

Úgyhogy aki tényleg elhitte, hogy szeptembertől jelentősen nő a nyugdíja, azt most kijózanította a miniszter.

Bár nem gondoljuk, hogy azért túl sokan bíztak benne.

Hirdetés