Ciucă-fejest ugrik a PNL: a csendes katonaembert küldenék Iohannis helyére a Cotroceni-palotába

A liberálisoknak nincs jobb ötletük, és abban bíznak, hogy az aktuális pártelnökük a felmérésekben is visszahúzza az élre a megkopott renoméjú alakulatot.

Hirdetés

Egyre világosabb, hogy a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) nincs, és nem is lesz jobb ötlete annál, hogy az aktuális miniszterelnököt, Nicolae Ciucát tolják előre a 2024-ben esedékes államfőválasztáson.

Pár nappal ezelőtt Rareș Bogdan, az alakulat alelnöke beszélt erről, hétfőn pedig Ionuţ Stroe, a párt szóvivője tette egyértelművé: abban bíznak, hogy a két év múlva esedékes voksolás után

a liberálisok csendes vezéregyénisége fog becsücsülni Klaus Iohannis székébe,

ráadásul a pártot is visszahúzza 30 százalék fölé a politikai népszerűséglistán.

Bizony van hová „fejlődni”: a legutóbbi Avangarde-felmérés szerint a PNL valahol 23 százalék körül mozog, míg a koalíciós partnerré vált örök rivális – a Szociáldemokrata Párt (PSD) a voksok 37 százalékával lazán nyerné a választásokat, ha mondjuk azt mostanában szerveznék.

Hirdetés

Rareș Bogdan alelnök Nicolae Ciucă lazán megnyerheti az államfőválasztást, „ha átvészeli ezt a rendkívül nehéz telet, és stabilitást biztosít az országnak”.

Ciucának bizony nem lesz könnyű dolga

a nyakunkba szakadt válság, az energiaárak elszállása miatt, és az sem kizárt, hogy a plágiumügye kapcsán is kell még magyarázkodnia. Mint ismeretes, április óta nem csupán miniszterelnök és nyugalmazott négycsillagos tábornok, hanem pártelnök is Nicolae Ciucă, miután a liberálisok rendkívüli kongresszusán egyedüli jelöltként megválasztották a párt vezetőjévé. Bár egyéniben jól teljesít a népszerűséget firtató felméréseken, a PNL-t azóta sem lett meggyőzőbbé tenni.

Hirdetés