Ciolacu megint a nyugdíjasoknak csapja a szelet, tűzszerészeket hívtak a marosvásárhelyi zsinagógába – hírmix

Amatőr bolgár Indiana Jones-ok pedig régészeti leleteket próbáltak kicsempészni az országból.

Hirdetés

Marcel „populista” Ciolacu megint megígérte a csillagokat

A miniszterelnök kedden épp Craiován nyilatkozott a sajtónak, ahol ismét nyugdíjemelést ígért a jövő év elejétől. Ez persze nem meglepő, hiszen választási év következik, és a szocdemek hagyományosan a nyugdíj-, illetve fizetésemelések ígéretével próbálják ilyenkor megnyerni a választópolgárokat – akik aztán többnyire mégsem kapják meg a beígért emelést. Marcel Ciolacu azonban most nem aprózta el: azt ígérte, hogy január elsejétől minden romániai nyugdíj az idei infláció mértékének megfelelően, vagyis 13,5%-kal fog nőni. Ami nyilván az új nyugdíjtörvényben is szépen megvédett különleges nyugdíjjal rendelkező kiváltságosoknak hoz majd szépen a konyhára, hiszen esetükben valóban szép summa lesz az a plusz 13,5%. A többiek meg kapnak valamicskét – ha ugyan tényleg megtörténik az a híres emelés.

Tűzszerészeket hívtak a marosvásárhelyi zsinagógához két gyanús csomag miatt

A marosvásárhelyi zsidó közösség képviselői kedden dél körül az 112-es segélyhívón riasztották a hatóságokat, miután a zsinagóga udvarán két gyanús csomagra lettek figyelmesek. A helyszínre rendőrök, tűzoltók és tűzszerészek is kiszálltak, korlátozták a környező utcák forgalmát, sőt egy közeli óvodát is kiürítettek. Hamar kiderült azonban, hogy fölösleges volt a nagy riadalom, a csomagok – amelyekben a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) szerint egyszerű háztartási cikkek voltak – teljesen veszélytelenek voltak. Az illetékesek most azt vizsgálják, ki és milyen céllal vitte őket a zsinagóga udvarára.

Amatőr bolgár Indiana Jones-ok próbáltak értékes leleteket kicsempészni az országból – lebuktak

Ezúttal nem zárjegy nélküli cigivel vagy droggal seftelő csempészeket füleltek le a határőrök, hanem valami sokkal ritkább és érdekesebb dolog történt. Három bolgár úriember egy személygépkocsiban jelentkezett ellenőrzésre a Konstanca megyei Negru Vodă határátkelő kilépő oldalán, ám arra aligha számítottak, hogy tényleg ellenőrizni is fogják őket. A határőrség keddi közleménye szerint kiderült ugyanis, hogy a poggyászukban egy műanyag palackba rejtve 62 latin feliratú érmét (római kori, illetve középkori érmékről van szó), illetve négy „tárgyat” próbáltak kicsempészni az országból. A közegek emellett három fémdetektort is találtak, amelyekkel a bolgár kincsvadászok az említett érméket és „tárgyakat” felkutatták. Ilyen leleteket amúgy is illegális kivinni az országból, főleg átcsempészni őket, úgyhogy az amatőr Indiana Jones-ok már most nagy slamasztikában vannak, de emellett az illetékesek azt is vizsgálják, hogy volt-e egyáltalán engedélyük a fémdetektoros kutatásra Románia területén, illetve hogy a terület, ahonnan a leleteket kiásták régészeti lelőhelyként van-e számontartva.

Hirdetés