Bírótársaikkal védetnék meg a bírói extranyugdíjakat a bírák

Miután a parlament eltörölte a különleges juttatásokat.

Hirdetés

Nagyon nincs ínyükre a bíráknak, hogy a parlament hosszas hezitálás után úgy döntött: eltörli a bírák és ügyészek különleges nyugdíját, így elvileg a jövőben be kell érniük azzal a juttatással, amely az általuk befizetett nyugdíjbiztosítás alapján jár majd nekik.

A legfelsőbb bíróság most úgy tett, mint az első osztályos, akit megvertek az osztálytársai, és a négy évvel nagyobb bratyóhoz fordul, hogy az cserében verje meg azokat, akik őt bucira verték: szerdán úgy döntött, az alkotmánybírósághoz fordul, azt kérve, hogy az alkotmánybírák vizsgálják meg, megfelel-e az alaptörvénynek, ha visszavonják tőlük az extra juttatást.

A képviselőház kedden 247 támogató szavazattal fogadta el a különnyugdíjak eltörlését célzó jogszabálytervezetet.

Alina Corbu, a legfelsőbb bíróság elnöke még a tavalyi év végén aggódott egy sort a speciális nyugdíjak eltörlése miatt, és kijelentette: minden alkotmányos eszközt megragadnak az igazságügyi hatóság védelmére és függetlenségének biztosítására.

Ami nagyon szép, csak az nem egészen világos, mennyivel lesznek kevésbé függetlenek a bírák, ha pályafutásuk befejezése után ugyanolyan rendszerben kapják a nyugdíjukat, mint az egyszerű halandók. Különös tekintettel arra, hogy a politikum éppen azért szavazta meg az extranyugdíjakat, hogy lekötelezze a bírákat és az ügyészeket.

Hirdetés

Minden esetre most nagyon beindult a gépezet, és a bírák és ügyészek szakmai tevékenységét felügyelő Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) vezetői csütörtökre találkát kértek Klaus Iohannis államfőtől, hogy neki is panaszkodjanak egy sort.

Mondjuk, lehet, hogy fölösleges, hiszen az extranyugdíjra az alkotmánybírák is jogosultak.

Mert hát nem akarunk rosszindulatúak lenni, de ilyen körülmények között nagyjából egyesélyesnek tűnik, hogy a kilenc zord taláros, az alkotmányos rend rendíthetetlen őre hogyan dönt majd.

Hirdetés