Csak most lettek igazán nyugtalanok, akik megszokták, hogy rá vannak csatlakozva az állam pénzcsapjára

A képviselőház eltörölte a luxusnyugdíjak egy részét, de a cirkusz java csak ezután jön.

Hirdetés

A képviselőház rendkívüli ülésén ellenszavazat nélkül fogadták el az úgynevezett különnyugdíjak egy részének az eltörléséről szóló, sokat vitatott törvénytervezetet, mely kimondja:

a bírák, pilóták, törvényhozók és diplomaták nem kaphatnak ezentúl luxusnyugdíjat.

A katonák, rendőrök és titkosszolgálati ügynökök viszont megúszták a dolgot, ők továbbra is örvendezhetnek a busás juttatásoknak.

Az RMDSZ egyébként korábban azzal a javaslattal állt elő, hogy minden különnyugdíjat töröljenek el vagy adózzanak meg, ezt azonban figyelembe sem vették, ezért a szövetség frakciója inkább elhalasztotta volna a keddi vitát.

A hosszú évek óta országos felháborodást gerjesztő különnyugdíjak körüli cirkusz java azonban csak most kezdődik igazán,

a bírósági alkalmazottak ugyanis már korábban jelezték, ha elvesztik a szép kövér speckó juttatásukat, akkor majd jól megbénítják az igazságszolgáltatást, a legfelsőbb bíróság pedig állítólag hamarosan alkotmánybírósághoz fordul az ügyben.

Hirdetés

Romániában egyébként évente legalább 7 milliárd lej folyik el az államkasszából csak azért, hogy a különböző jogcímen extra nyugdíjra jogosult mintegy 185 ezer kedvezményezett hátradőlhessen a hintaszékben. A legnagyobb ilyen speckó juttatást egy volt börtönparancsnok kapja, aki havonta bruttó 73 ezer lejnek örvendezhet. Szegény.

Ludovic Orban miniszterelnök egyébként a keddi szavazást követő kormányülésen  azt mondta, a katonák, rendőrök és titkosszolgák nyugdíjait is érdemes lenne átnézni, majd újraszámolni, mert az egykori főnökök közül többen is 15 000 és 20 000 lej közötti juttatásokat kapnak, ami egyenlő a közönséges földi halandó nyugdíjasok arconköpésével.

Hirdetés