Az ombudsman diszkriminációt kiált a negatív tesztek félresöprésére

A hazai járványkezelés annyira kaotikus, improvizált és zagyva, hogy jogász legyen a talpán, aki igazságot tud tenni benne.

Hirdetés

Jól kitalálták odafönt, hogy azzal fogják ösztönözni az oltakozást, hogy gyakorlatilag kivonják a forgalomból a tesztelés lehetőségét, csakhogy a nép ügyvédje szerint ez nettó diszkrimináció.

Mint ismert, az Országos Vészhelyzeti Bizottság csütörtök este döntött arról, hogy a 6 ezrelék fölötti fertőzöttségi rátával rendelkező településeken is működhet tovább 50%-os kapacitással étterem, mozi, színház stb., de csak oltási igazolással, illetve a betegségen való átesést igazoló okmánnyal lehet belépni, a negatív teszt már nem opció. Ezzel gyakorlatilag úgy módosították a szabályokat, hogy az oltatlanok húzták a rövidebbet.

Ez viszont Renate Weber ombudsman szerint nagyon nincs rendben, hiszen az EU-ban példa nélküli az úgynevezett zöld igazolás – vagyis a negatív teszt – hatályon kívül helyezése. Hiszen eddig ez volt az az alternatíva, ami választási lehetőséget biztosított az állampolgároknak abban a kérdésben, hogy be akarják-e oltatni magukat. A nép ügyvédje azt is mondta, nagyon nincs rendben az, hogy bár a pandémia egy éve és 8 hónapja tart, még mindig vannak olyasmik a romániai járványkezelésben, amelyek összeegyeztethetetlenek az EU-s szabályozással.

Hirdetés