Az oltottak bárhova mehetnek, viszont ismét kötelező lesz az utcán is a maszk

Frissítették a 6 ezrelékes fertőzöttségi ráta fölött érvényes járványszabályokat, és így a kijárási korlátozások tényleg csak az oltatlanokra lesznek érvényesek.

Hirdetés

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság csütörtök este hozta meg azt a döntést, amitől az oltásellenesek nagyon ki fognak akadni: 6 ezrelékes fertőzöttségi ráta esetén a hétvégéken esedékes éjszakai kijárási tilalom tényleg csak az oltatlanokra lesz érvényes. Aki igazolni tudja ugyanis, hogy be van oltva, vagy átesett a betegségen, az továbbra is járhat este 8 után is étterembe, kávéházba, kocsmába, klubba, színházba, moziba, edzőterembe, meg ahova akar persze az 50%-os létszámküszöb, és a beltéri maszkviselés kötelezettsége mellett.

Negatív teszttel viszont már tényleg kijárási tilalom lesz a kijárási tilalom, vagyis az intézkedéssel lényegében az oltakozás felé kívánják terelni az eddig passzívakat és bizonytalanokat.

Úgy néz ki viszont, hogy 6 ezrelék fölött a maszkviselés az utcán is kötelező lesz ismét.

Emellett arról is döntöttek, hogy a hétvégi kijárási korlátozások mellett is nyitva tarthatnak a boltok 22 óráig (18 helyett), így az oltottak vásárolni is el tudnak menni 8 után is hétvégén, viszont ekkor az éttermek, mozik stb. is tízig tarthatnak nyitva, hétköznap pedig éjfélig.

Ha a fertőzöttségi ráta meghaladja a 7,5 ezreléket, egész héten mindennek be kell zárnia 22 órakor, az oltatlanokra pedig egész héten éjszakai kijárási tilalom vár.

Hirdetés

Florin Cîțu miniszterelnök gyorsan a szakértőkre hárította a felelősséget, akik szerint erre azért van szükség, mert az oltatlanok elkaphatják a vírust a kocsmában vagy a színházban, és mivel nem rendelkeznek antitestekkel, könnyen előfordulhat, hogy az intenzív osztályon kötnek ki, tovább terhelve az amúgy is leterhelt egészségügyet. Ezzel szemben az oltottak és a betegségen már átesettek, akiknek az immunrendszere fel van készülve a kórokozóra, jóval kisebb eséllyel kerülnek kórházba.

Az intézkedések várhatóan hétfőtől, a Hivatalos Közlönyben való megjelenés után lépnek érvénybe.

Hirdetés