Az ételjegyek után itt a vakcinalottó: vajon ettől fog majd felpörögni az oltáskampány?

Október elsejétől szép kis summákat nyerhetnek azok, akik beoltatták magukat, az tény. Kíváncsian várjuk, mit szól majd a kedvfokozó kezdeményezéshez a lakosság nagy része.

Hirdetés

Köztudott, hogy a lakosság átoltottságára vonatkozó mutatók alapján Románia az utolsó előtti helyen áll az Európai Unióban, ezért a kormány most vakcinalottóval próbálja motiválni az embereket koronavírus elleni szer beadatására.

Elég gyorsan pörögnek az események, legalábbis ezen a téren: az egészségügyi miniszter alig tíz nappal ezelőtt írta alá az oltakozásért járó élelmiszer-utalványok szétosztásáról szóló rendeletet – erről itt írtunk részletesen –, hétfőn pedig kiderült,

15 millió lejből vakcinalottót indítanak október elseje és december 31. között.

Erre kizárólag akkor lehet benevezni, ha mindkét oltást megkaptuk (vagy az egydózisú vakcinát), és rendelkezünk EU-s oltási igazolvánnyal. A feliratkozáshoz ide kell kattintani. A húzásokra vasárnaponként és péntekenként kerül sor az elkövetkező 14 hétben, és mutatjuk, mire lehet számítani:

  • hetente 80 szerencsés benevező 10 000 lejt kaphat, de lesz egy 300 ezer lejes fődíj is;
  • havonta három beoltottnak 100 000 lej ütheti a markát;
  • az akció végén pedig egy 500 ezer, illetve egy 1 000 000 lejes fődíjról is döntenek.

Nyilván az oltakozási kedv nem csak Romániában csappant meg az elmúlt hónapokban,

hasonló motiváló, pénznyereményes akciókat több európai országban és az Amerikai Egyesült Államokban is bevetettek.

Az persze csak utólag fog kiderülni, hogy ezek a kezdeményezések mennyire hatékonyak. Romániában – mint tudjuk – a lakosság alig 27 százaléka kapott vakcinát.

Hirdetés