Az bizony elég kínos, hogy a védelmi miniszter nem tudja, melyik ország NATO-tag, és melyik nem

Vasile Dîncu, a filozófus-szociológusból lett tárcavezetőnek van még mit tanulnia.

Hirdetés

„Hogy mit tesz alkalmassá a védelmi miniszteri tisztségre? Voltam katona!” – vetette oda az újságíróknak a kinevezése előtt Vasile Dîncu, a filozófus-szociológusból lett tárcavezető. De mivel köztudott, hogy ebben az országban a kormányzás szintjén sem kötelező érteni valamilyen szinten ahhoz, amivel megbíznak, picit mosolyogtunk ezen a frappáns válaszon, aztán minden haladt tovább a torzkoalíció által kitalált forgatókönyv szerint.

Az orosz-ukrán konfliktus kontextusában azonban már nem nagyon tudunk nevetgélni azon, hogy Románia aktuális védelmi miniszterének például fogalma sincs arról, hogy Ausztria nem tagja a NATO-nak, legalábbis ez derült ki a szerda esti Digi24-es tévéinterjúból – írja a News.ro.

„Mi továbbra is hivatásos katonákból álló hadseregben gondolkodunk, melynek a létszámát növelni kell. Persze vannak országok, mint például Ausztria, amely egy modern ország, tagja a NATO-nak és ott még mindig kötelező a sorkatonai szolgálat, bár kisebb a lakossága is” – játszotta el a szakértőt Vasile Dîncu úr.

Ehhez képest Ausztria csupán békepartnerségi viszonyban áll a NATO-val, és Karl Nehammer osztrák kancellár épp három nappal ezelőtt erősítette meg, országa nem kívánja követni Finnország és Svédország példáját, azaz továbbra is semleges kíván maradni. Egy kedves tanácsadó szólhatna Dîncunak, hogy a partnerállamok nevét legalább illene tudni az ő pozíciójában.

Hirdetés